Badrumsrenovering Stockholm

Vi hjälper er att rita upp och designa ert badrum | 08-651 83 00

Blogg

Utnyttja ROT-avdraget på bästa sätt vid badrumsrenovering

14 sep 2017

Att renovera ett badrum är en rejäl investering och inget som man gör utan att tänka igenom både planering och finansiering i förväg. Som tur är finns statens ROT-avdrag som gör det lättare att betala din badrumsrenovering i Stockholm. Tack vare pengarna du sparar kanske du har råd att investera i ett lite lyxigare badrum än annars. Det kan vara en smart idé då det höjer värdet på din bostad.

ROT-avdraget gäller endast för jobbet

Statens ROT-avdrag skapades både för att generera nya arbetstillfällen i byggsektorn och för att hjälpa människor att underhålla sina hus regelbundet så att de håller en modern standard.

Viktigt att komma ihåg när du utnyttjar detta avdrag är att det endast täcker arbetskostnaden. Materialkostnader för tätskikt, kakel eller badrumsporslin ingår alltså inte. Dock så är det just arbetskostnaden som utgör merparten av en badrumsrenovering, så du kommer definitivt att märka skillnaden på slutfakturan.

Ursprungligen låg ROT-avdraget på 50% av arbetskostnaden, men sedan 2016 har ersättningen sänkts till 30% för att kunna fortsätta finansiera detta avdrag från statens sida. Oavsett så är det ett mycket välkommet tillskott vid stora renoveringar och annat underhåll när man äger ett hus.

Du kan få ersättning upp till 50 000 kronor per person och år. För ett hushåll med två vuxna kan ni alltså få upp till 100 000 kronor ersättning.

För att kunna utnyttja ROT-avdraget krävs det givetvis att du använder dig av ett byggföretag som är registrerat för F-skatt då ersättningen verifieras mot vad hantverksföretagen själva uppger till Skatteverket.

Byggfirman tar hand om pappren

Till en början var det beställaren, alltså du som kund, som var tvungen att fylla i blanketten för att kunna utnyttja avdraget och du fick vänta till efter skattedeklarationen hade godkänts innan du fick tillbaka pengarna.

Idag går det mycket enklare då det är firman som du beställer arbetet av som skickar in pappren. Du behöver bara kontrollera på din inkomstdeklaration att uppgifterna stämmer. Det går även bra att logga in med e-legitimation hos Skatteverket (https://www.skatteverket.se/privat/sjalvservice/allaetjanster/tjanster/rotochrutminaavdrag.4.76a43be412206334b89800016638.html) för att se hur mycket ROT-avdrag du har utnyttjat under året.

Avdraget görs direkt på fakturan, så du får rabatten omedelbart och betalar därmed en lägre slutsumma. Du behöver inte oroa dig för att lägga ut pengarna i förväg och behöver inte vänta på att de ska betalas ut i samband med skatteåterbäringen. Allt sköts automatiskt och du behöver bara kontrollera att summorna som anges på fakturan stämmer överens med det som sedan anges i skattedeklarationen i efterhand. Ett väldigt smart och enkelt system.

Med tanke på att arbetskostnaden på en normal badrumsrenovering kostar tiotusentals kronor kommer ROT-avdraget definitivt att göra skillnad, så se alltid till att välja en firma som arbetar lagligt och gör avdraget åt dig direkt.

Låt dig inspireras av de nya badrumstrenderna

29 aug 2017

Är du trendmedveten eller en mer traditionell typ? Även inom badrum finns det nämligen trender som du kan välja att följa eller som du åtminstone kan inspireras av när du planerar ditt nya badrum.

Man behöver inte gå ”all in” för att hänga med i trenderna. Du kan plocka enstaka element som du väljer att använda i din egen badrumsdesign. Här får du några heta tips för året gällande badrumsinredning.

Hetaste badrumstrenderna 2017

Om man ska tro det som inredningsmagasin skriver och företag som tillverkar badrumsporslin och kakel visar i sina visningslokaler och kataloger så är det följande som är riktigt hett om du vill ha ett trendigt badrum år 2017.

1970-tal – Tro det eller ej, men 70-talet är tillbaka! Givetvis i en lite mer sparsmakad form än tidigare och med fokus på exklusiva material snarare än grälla kakel och grönt badrumsporslin, även om du  som är modig förstås kan använda såna detaljer för att sätta accenter. Men hellre en vägg eller ett golv där du tar ut svängarna än att köra mönster- och färgmix i hela badrummet. Färgen brunt går till exempel att integrera i form av snygg natursten eller skimrande mosaik. Marmor med mörka strimmor är ett hett tips om du söker något unikt för som bänkskiva till dina badrumsskåp eller varför inte klä in duschväggarna eller badkaret med denna typ av sten?

Mörkare färgtoner – Våga dig gärna på att välja exempelvis en mörkare gråblå eller grågrön färgton när du sätter accenter i badrummet. Detta kan antingen göras på en del av väggarna eller genom att välja mörka badrumsmöbler. Om du väljer att sätta färgaccenter på ytor som går lätt att måla eller lacka om går det enkelt att byta till en annan färgton om du skulle tröttna efter några år. Svarta badrumsmöbler med stram formgivning är det trendigaste tipset för dig som vågar ta ut svängarna lite mer.

Pastellfärger – Om du tycker att det känns för mörkt med de färgtoner som föreslås ovan, men vill gå ifrån det vita som hittas i var mans hem så kan du gärna välja en pastellton. Ljusrosa, ljusblått eller ljust mintgrönt är alla färger som går lätt att kombinera med snygga textilier och andra accessoarer. Ett par handgjorda keramikvaser eller skålar i en ton som harmonierar med färgen ger personlighet till badrummet.

Accessoarer i naturmaterial – Detta är ett riktigt bra tips då det inte påverkar själva badrumsinredningen. Välj gärna blomkrukor flätade i bast, en rustik träpall, häng upp en duschborste på träskaft och välj handdukar och mattor i naturnära färger. Gröna växter ger mer liv till badrummet – helst i hängkrukor med upphängningen gjord av grova rep eller liknande.

Unika kakelformat – Det finns fler format än det klassiskt rektangulära eller kvadratiska. Även om du vill ha ett stilrent och enkelt vitt badrum så kan du göra det unikt genom att till exempel välja kakel i hexagonform eller kanske en yta med rund mosaik. Det finns många spännande former som sätter accent utan att sticka ut för mycket.

Badrum att trivas i – Att göra badrummet till något mer än en plats där du duschar och borstar tänderna är trendigare än någonsin. Låt ditt badrum bli en wellness-oas så ligger du helt rätt 2017. För att uppnå det kan du till exempel välja att installera en regndusch eller ett badkar i unik stil när du gör din badrumsrenovering. Planera även för plats att sitta ner och slappa, till exempel en bänk vid badkarskanten.

Mer än bara kromat – De senaste åren har det blivit populärt att välja kranar, handtag och andra armaturer i mässing. Den trenden är något på tillbakagång, men ersätts istället av andra metallfärger och även svart. Att välja en annan färg än de kromade standardarmaturer som är vanligast kan göra stor skillnad även i ett enkelt badrum.

Förbered dig inför badrumsrenoveringen

16 aug 2017

När du har bestämt dig för att beställa en badrumsrenovering finns det en del saker som du kan förbereda för att processen ska bli enkel och för att du ska få ett slutresultat som du blir riktigt nöjd med. Här listar vi några av våra bästa tips.

Design och funktion som hänger ihop i det nya badrummet

Det första steget du bör ta innan själva renoveringen av badrummet sätter igång är givetvis att ta fram en passande design, välja material och de förvaringsmöbler som ska installeras.

Badrum byggs ofta på trånga ytor, så det gäller att utnyttja utrymmet maximalt. Några tips för att öka förvaringsutrymmet kan vara att installera badrumsmöbler med skåp eller hyllor i fullhöjd eller att bygga in nischer i väggarna.

Även om du har gott om utrymme till förfogande så finns det smarta lösningar som gör vardagen i ditt badrum enklare, så ta en titt på vad marknaden har att erbjuda.

Vi föreslår även att du tar en titt på sånt som för några år sedan ansågs vara riktiga lyxartiklar. En ångdusch eller ett bubbelbadkar kostar faktiskt inte så många tusenlappar extra, så de kan vara värda att investera i när du ändå bygger om badrummet.

Fundera över hur du vill använda ditt badrum och vilken känsla det ska ge. Vissa älskar att ha det ljust och luftigt medan andra hellre vill ha känslan av ett lyxhotell med exklusiva badrumsmöbler i mörkt trä och en granitbänk för tvättställen.

Det hela handlar givetvis om personlig smak, men tänk på att välja material som håller för några år framåt. Det supertrendiga mönstrade kaklet kanske inte alls faller dig i smaken om några få år. Försök att välja design som verkligen håller.

Gällande planeringen av ytorna föreslår vi att du tar hjälp av ett proffs. En erfaren badrumsdesigner har öga för att hitta mer utrymme än du trodde fanns i ditt lilla badrum och känner även till vad som finns tillgängligt på marknaden i form av kakel, klinkers, armaturer, porslin och badrumsmöbler. Det finns så mycket mer än vad du hittar på den vanliga byggmarknaden och du får klart bättre kvalitet för pengarna.

Belysning och vägguttag

Det är inte bara kakel, badrumsporslin och badrumsmöbler som ska med i planeringen. Det är även viktigt att tänka igenom var belysning och vägguttag ska placeras. Se till att fundera över vad som kan vara praktiskt så att du inte bygger ett helt nytt badrum för att upptäcka att det saknas uttag för hårtorken eller eltandborsten på bra avstånd från handfatet eller spegeln. Att installera dessa i efterhand är mycket svårare än att ta med dem i planeringen redan från början.

Bra belysning är A och O i ett badrum. Välj gärna LED-belysning för att spara ström och dimmers för att kunna anpassa styrkan. På morgonen när man förbereder sig för dagen kan det behövas starka lampor för att man ska se ordentligt, medan det på en mörk vinterkväll kan vara skönt att sänka belysningen och krypa ner i ett varmt bad. Dela gärna upp belysningen i olika slingor så att du inte behöver tända och släcka allt samtidigt. Det finns många spännande lösningar för belysning idag där man kan få växlande färg eller ljusstyrka utefter humör.

Behöver huset ett stambyte?

När designen väl är klar och det är dags att beställa arbetet kan det vara bra att fundera över om det behövs ett stambyte eller relining av rören. En badrumsrenovering är det perfekta tillfället för att uträtta denna typ av jobb då rören friläggs när de gamla ytskikten tas bort. Därför rekommenderar vi att det beställs samtidigt så att arbetet kan koordineras mellan dem som gör jobbet.

Redo för hantverkarna

Innan hantverkarna kommer för att sätta igång med renoveringen kan du underlätta jobbet genom att tömma hela badrummet. Ska de gamla badrumsmöblerna sparas är det bäst om du ställer dem i ett annat rum. Fastbyggda hyllor eller skåp som ska slängas kan du givetvis lämna kvar.

Se till att det finns eluttag i nära anslutning till badrummet för att kunna koppla in elverktyg och om du har möjlighet uppskattas det om det finns ett ytterligare rum eller en skyddad yta utomhus där smutsiga arbeten såsom tillskärning av kakelplattor kan utföras.

Har du bockat av alla dessa punkter är du mer än redo för din badrumsrenovering.