Sätta upp tavlor på kakelvägg i badrummet – tips och råd

Idag inreder vi badrummet som vilket rum som helst. Det innebär att även tavlor kan få en plats där. Men hur gör man egentligen för att sätta upp en tavla på en kakelvägg?

Att borra eller spika är mindre bra då man helst inte vill göra hål på eller skada kaklet. Den bästa lösningen är självhäftande spikar och krokar.

De går enkelt att sätta fast, håller bra och går sedan att ta ner. Olika märken har lite olika tillvägagångssätt när man skall montera dem men de fungerar på ungefär samma sätt och kan hålla upp till 2 kg. Se till att den typen av krok eller fästanordning som du köper går att ta ner sedan utan att repa eller skada kaklet.

Konst och ram för badrum

När man sedan skall välja sin tavla så kan det vara bra att ha en ram och ett konstverk som inte är i papper eller trä då det inte är så tåligt när det kommer till väta. Välj en ram i plast och kanske även en bild som tryckts på plast eller som är laminerad så den inte börjar skrynkla sig och missfärgas efter en vecka. Det finns även annat dekorativt som du kan hänga på dina badrumsväggar. Bara fantasin sätter gränser!

Andra sätt att dekorera och inreda ett badrum

Ett badrum kan bestå av många dekorativa element förutom de fasta delarna.

 • Toasits

  Du måste inte ha den billigaste toasitsen i vit plast. Att köpa en lite finare toasits i lackat trä eller lite tjockare plast gör mycket för helhetsintrycket. Varför inte matcha toasits med ramen på dina nyuppsatta tavlor?

 • Tvålbehållare

  Ett bra sätt att spara på miljön är att använda behållare som du fyller på istället för att köpa nya hela tiden. Idag finns det koncentrerad tvål som man spär med vatten för att få vanlig handtvål. Det är miljövänligt då det leder till mindre transporter och minskad användning av förpackningar. Även tvåbehållare kan du matcha med ram eller toasits. Du kan även bryta av med behållare i en kontrasterande färg.

 • Korgar och lådor

  Organisera dina andra badrumsinventarier i fina och praktiska lådor och korgar. Rotting är klassiskt och snyggt. Plast är bra i våtrumsmiljöer. Hitta något som du tycker om och som tål lite väta och förvara alla nödvändigheter däri. Ordning bidrar alltid till trivsel.

 • Handdukar

  De flesta köper inte nya handdukar så ofta. Kanske är det dags att unna sig det? De gamla handdukarna kan återanvändas. Det finns roliga pyssel med gamla handdukar där man gör om dom till mattor. Man kan också ha de gamla handdukar på stranden där sand, sol och salt ofta sliter mycket på textilier, då gör det inte lika mycket om de blir fula och urblekta.

 • Växter

  Det är alltid trivsamt med växter men alla växter trivs inte i badrummet. Om du har svårt att få dina plantor att överleva så kan du prova fredskalla, filodendron, prickblad, kalatea eller svärmorstunga. De behöver inte så mycket ljus och tål fukt bra!

 • Lättstädade och snygga badrum

  När man inreder ett badrum vill man inte ha för mycket prylar och textilier. Det är viktigt att badrummet är praktiskt och lätt att hålla rent. Tänk på det när du inreder. Även tavlorna skall gå att torka av då det antagligen kommer samlas damm, kondens och annan smuts på dem.

Kompletta badrumsrenoveringar som höjer värdet på huset.
6 Dec 2023