Alternativ till varmvattenberedare

Genomströmningsvärmare – ett alternativ till varmvattenberedaren

Vill du ha varmvatten i fritidshuset utan att behöva installera en dyr, skrymmande och energikrävande varmvattenberedare? Då kan en genomströmningsvärmare vara ett alternativ. Här berättar vi mer om detta.

En genomströmningsvärmare som placeras vid ett handfat eller vid köksvasken får du varmt vatten i kranen på en kort stund. Utan att behöva installera en varmvattenberedare.

Denna eldrivna värmare kopplar du direkt till kallvattenledningen. En stor fördel är att du med denna metod bara värmer upp det vatten du faktiskt använder.

Genomströmningsvärmaren är än så länge inte en jättevanlig lösning i Sverige, men den har varit väldigt populär på kontinenten länge. Det är en beprövad metod för vattenuppvärmning som exempelvis har funnits i Tyskland i 60 år.

Sparar mycket energi

Det smartaste med en genomströmningsvärmare är att den inte varmhåller större mängder vatten likt en vattenberedare. Det är istället endast det vatten som strömmar genom värmaren till kranen som värms upp. Detta är smart på flera sätt – dels sparar det energi eftersom stora mängder vatten inte behöver värmas upp. Dessutom blir vattenåtgången mycket mindre eftersom man aldrig behöver spola kallt vatten för att det varma vattnet ska komma ur kranen. Med en genomströmningsvärmare så kommer det uppvärmda vattnet omedelbart. Skönt när du ska diska efter middagen eller snabbt behöver tvätta händerna.

Genomströmningsvärmaren går att använda i flera olika typer av miljöer. Fritidshus är ett bra exempel på detta. Värmaren är liten, kring 15x10 centimeter med ett djup på cirka 3 cm. Detta gör att den kan placeras både under och ovanför handfatet, något som är omöjligt med en stor och otymplig varmvattenberedare. 

Passar bra i garaget

En genomströmningsvärmare lämpar sig dessutom mycket bra i utrymmen som ligger en bit bort från en varmvattenberedare, exempelvis i en gäststuga eller ett garage. 

Det finns även värmare med så pass hög kapacitet att de går att använda till bad- och duschvatten. Dess effekt matchar väl behovet av varmvatten. 

Om man har flera värmare av denna typ i en bostad bör man ha en säkring på minst 25 ampere. Annars finns risken att säkringen går om man exempelvis lagar mat och duschar samtidigt. Men det går förstås också att inte använda de mest effektslukande maskinerna samtidigt, i så fall räcker det oftast med en 16-amperes säkring. 

Genomströmningsvärmare finns att köpa på de flesta byggvaruhusen, är ganska lättinstallerade och kräver inga större ingrepp i inredningen. Vatten och el är dock en kombination man bör vara försiktig med, därför bör värmaren helst hanteras av utbildad personal. 

Vi har lång erfarenhet av badrumsrenovering och kan skapa ditt drömbadrum
11 Mar 2024