Rengöra fläckar i badrumstak

Tips på hur du kan rengöra fläckar i badrumstak

Har du fått fläckar i ditt badrumstak? Det är långt ifrån ovanligt. Badrummet är en speciell plats där fukt, vatten och ånga bildas och där detta kan leda till mögelangrepp. Först och främst så måste du se över vilken typ av fläck som syns i ditt tak.

Mögelangrepp i badrum är vanligt och syns framförallt vid fogar och nere vid golvet. Dessa kommer som en naturlig följd av miljön i badrummet. Mögel är en organism som trivs utmärkt i fuktiga, varma miljöer och att det kommer fläckar i ett badrum är således ingenting allvarligt. Otrevligt - men ofarligt. Till skillnad mot mögelangrepp som sker i andra delar av hemmet så kan man således vara betydligt lugnare i sitt förhållningssätt om man ser fläckar i badrummet.

Dessa är heller inte så svåra att ta bort. Nycklarna är att A) agera i tid och att B) använda rätt produkter. Det senare behöver definitivt inte innebära att du köper en massa dyra kemikalier. Visst, det finns en uppsjö av produkter som är effektiva mot mögel på marknaden. Många av dessa är emellertid även ganska dåliga för vår miljö och de kan även vara skadliga för dig i samband med användningen.

Här skulle vi mana till viss försiktighet och att du använder dylika kemikalier och produkter endast i nödfall. Det finns andra vägar att gå som fungerar väldigt effektiv. Ett exempel på detta handlar om ättika.

Använd ättika för att ta bort fläckar av mögel

Ättika är effektivt för att ta bort mögelangrepp. Du blandar en del ättika med två delar ljummet vatten i en sprayflaska som du sedan sprutar på de synliga fläckarna. Därefter så använder du en tvättsvamp för att få bort fläcken i fråga. Det som krävs för att lyckas med detta - och för att hålla ett badrum fritt från mögel - är att vara regelbunden.

Genom att vara mer regelbunden och tvätta bort fläckar enligt principen om att Mota Olle i grind så kommer du att slippa den mer krävande - både fysiskt och tidsmässigt - rengöringen i framtiden. Gör det till en vana att alltid ha en sprayflaska med ättika/vatten stående i badrummet och spraya i samband med att du duschar. Det gör skillnad!

Taket är lite lurigare. Där upptäcker man inte fläckar på samma naturliga sätt som man gör om fläcken sitter i ögonhöjd. Vid fläckar i taket kan man därför kanske använda de starkare produkter vi talade om innan - men då först efter att ha provat med ättika. Ett tips är att du undviker blekmedel. Det kan vara frestande att använda sådant om du har ett vitt tak. Risken är dock den att den vita nyansen blir gul och att du istället för svarta fläckar av mögel får gula, större sådana i ditt tak.

Se över ventilationen i badrummet

Ett annat tips är att du tar professionell hjälp. Om det hela tiden kommer nya mögelfläckar - och på relativt kort tid - så kan det indikera att din ventilation är för dålig. Det kan en utredning av en VVS-firma ge dig svar på. Det ska vara fuktigt i ett badrum, men det ska aldrig vara för fuktigt och inte hela tiden. God ventilation är ett måste.

Kompletta badrumsrenoveringar som höjer värdet på huset.
19 Jan 2021