Badrum marmor | Exklusiv badrumsrenovering

Ett badrum i marmor ger en lyxig och exklusiv känsla. Här hittar du tips och inspiration om du tänkt inkludera marmor i din badrumsrenovering. 

Inred med marmor i ditt badrum

Trender kommer och trender går, men marmor är ett material som alltid består. Ungefär så skulle vi kunna sammanfatta vår syn på denna exklusiva natursten. Marmor är ett tacksamt material både sett till utseende och känsla; det adderar lite lyx och flärd till rummet och det ger en ombonad känsla.

Oavsett om du använder dig av en bänkskiva i köket eller om du väljer att - som vi ska titta närmare på här - att inreda ditt badrum med marmor som utgångsmaterial. det var också där allting egentligen började då det kommer till marmor och vi tycker fortfarande att marmor är ett gångbart material i just badrummet. Låt oss förklara varför, hur du kan tänka och om det finns några risker inblandade.

Innan vi gör så kan vi dock närma oss det uppenbara och peka på elefanten mitt i rummet: marmor är dyrt. I synnerhet om du väljer äkta marmor från området Carrara i Italien. Det är också därför man bör öppna sitt sinne lite gällande inredningen. Marmor är nämligen en perfekt avbrytare och uppdelare.

Bryt av med marmor

Om du tänker dig att du använder lite mörkare kakel- och klinkers i det “vanliga” badrummet och använder dig av marmor i duschdelen - ja, då får du dels den lyxiga känslan, dels så gör du att duschdelen sticker ut på ett häftigt sätt och dels så kommer du billigare undan. Det är inte så att marmor behöver vara det genomgående materialet och att det endast är exkluderat för de med lite mer i plånboken.

Tänker man sig att blanda olika stensorter på detta vis så bör man hålla en röd tråd och verkligen fokusera på att marmorn “står över” de andra sorterna och att det syns att man har en del av denna exklusivare lösning i sitt badrum. ett tips - vi fortsätter med duschdelen i marmor - är att göra en nisch och därigenom ytterligare får den delen att skilja sig från mängden.

Addera värme till badrummet

Marmor i övrigt då? Vår upplevelse är faktiskt att det kan bli lite väl kallt i rummet. Inte rent temperaturmässigt - men man får en känsla av att rummet känns väldigt sterilt. Lite badhus, om ni förstår vad vi menar? Det är därför man kan fokusera på att addera lite varmare material till badrummet. En kommod, en bänk, ett skåp i trä brukar genast värma upp intrycket. Tänk dock på att trä som material är känsligt för fukt och att du därför bör välja massivt trä samt ställa föremålet en bit ifrån exempelvis duschen för bättre hållbarhet och livslängd.

Belysningen är också en viktig del i att få marmorn att sticka ut. Genom spottar och LED-belysning kan man fästa fokus på valda delar där marmorn är centrerad. Tänk dock på att alltid låta en behörig elektriker sköta installationen. Detta gäller även golvvärmen, om du tänkt dig sådan.

Tänk på dessa saker gällande marmor

  • Marmor är ett känsligt material. Försök att undvika att ha tyngre föremål uppställda i badrummet som riskerar att falla ned och skada plattorna.
  • Undvik syra: Rengör aldrig golvet med ett citronbaserat rengöringsmedel eller något annat surt medel. Då riskerar du att fläcka och skada marmorn. Du bör även vara försiktig med att rengöra fogarna med hjälp ättika (som är vanligt numera). Gör du det så bör du torka av direkt efteråt.
  • Rengöringsmedel som fungerar är bland annat följande:
  • Aceton, lacknafta, terpentin, etylacetat, T-röd, ammoniak.

 

Vi har lång erfarenhet av badrumsrenovering och kan skapa ditt drömbadrum

 

8 Nov 2017