Badrum trä | Använda trä vid badrumsrenovering

Ett badrum i trä - är det möjligt? Ja, självklart kan man ha med inslag av trä när man gör en badrumsrenovering. Läs våra tips här.

Är trä materialet för din badrumsrenovering?

Badrummet är en plats som - idag mer än någonsin - fungerar som en ventil i vår vardag. I och med att vi stressar allt mer och lever i ett uppskruvat samhällsklimat där informationen flödar, där vi alltid är uppkopplade och där vi hela tiden ska finnas till hands så behövs det rum för andning och för lite återhämtning. Badrummet har blivit den platsen i våra hem och det har också fler och fler börjat inse. I ett badrum så kan man slappna av, man kan låta mobilen vila och man kan fullt ut fokusera på sig själv, sitt inre och på att hitta det där lugnet som vi ofta glömmer bort.

Det är något som också syns på trenderna gällande olika badrumsrenoveringar. Fler och fler väljer färger, material och lösningar som ska ge möjlighet till vila och lugn. Man vill - i den mån det är möjligt - bygga ett slags spa i hemmet och man är beredd att betala lite extra för lyxigare lösningar.

Vi tänkte titta lite närmare på en typisk trend som kommit på slutet och där man väljer trä som material. Att man gör så även vid en badrumsrenovering är i sak inte så konstigt. Vi svenskar har alltid haft ett gott förhållande till trä; vi har det vid husbyggen, vi bygger möbler av det och vi använder det till alla andra tänkbara saker. Trä som, utöver sin funktion, även finns i massor i vårt land och som är vackert, harmoniskt och levande.

Tänk på detta om du vill använda trä i ditt badrum

Varför nu - varför har man inte tidigare haft samma fascination för trä som material vid en badrumsrenovering? Många har varit skeptiska på grund av kombinationen fukt och trä - något som ofta leder till mögel, dålig lukt och att träet i fråga tappar sin karaktär och blir livlöst och grådaskigt.

Så, vad är då sanningen? Går det att använda trä som material i ett badrum eller är det en dålig idé? Vi skulle säga att det är en väldigt bra idé - men att man måste vara medveten om att trä och dess speciella egenskaper gör att man måste lägga ner lite mer omsorg. Här kommer därför några tankar om trä och hur du ska tänka vid en badrumsrenovering:

Pärlspont. Många väljer att sätta pärlspont i sina badrum och det är lätt att förstå varför. man får en varm, lyxig känsla som passar bra in i den tradition av allmoge som vi har i Sverige. Det man ska tänka på är att kanterna på pärlspont kan börja svälla, suga åt sig fukt och därefter spricka. Här finns tyvärr inga garantier för att det inte ska ske. Man kan däremot ge sig själv bättre förutsättningar genom att olja in- och försegla kanterna. Och: Sätt aldrig pärlspont direkt vid tappställen eller vid extremt fuktiga områden som exempelvis i duschen.

Möblerna.Som vi har sagt tidigare - trä ger harmoni och skapar ett lugn. Det är ett material som kan få ett sterilt badrum att kännas både inbjudande och varmare. Små trädetaljer kan göra stor skillnad och då det kommer till möbler - exempelvis skåp och tvättställ - så är det säkrare att inreda med sådana idag. Tack vare att de är tillverkade i massivt trä så står de emot fukt och vatten bättre.

Skulle vi få ge ett råd så är det att planera bättre och att se till att de trämöbler och detaljer som används inte kommer i direkt kontakt med vatten. Att exempelvis välja en vägghängd kommod snarare än en som står direkt på golvet är en bra lösning. Att installera en duschvägg för att minimera stänk från duschen är en annan. Golvvärme kan vara en räddare i nöden då det sköter avfuktning (samtidigt som det ä väldigt skönt). Du bör även se till att välja lite mer exklusiva produkter då dessa håller längre och alltid se till att torka bort fukt. Sköter du det så kommer du att få bra hållbarhet.

Golvet:Trägolv i badrummet? Varför inte! Det handlar dock om att välja rätt träslag och här finns det nästan bara ett som fungerar och det är teak. Teak innehåller en hög fetthalt som gör att det är mer motståndskraftigt mot vatten och fukt. Du bör dock vara noggrann med att torka av golvet dagligen. Vi brukar alltid nota golvet där vi lämnar ett sex millimeters utrymme mellan plankorna som sedan fylls igen med Sikaflexmassa och där fogarna - i och med det - blir helt vattentäta.

 

Vi har lång erfarenhet av badrumsrenovering och kan skapa ditt drömbadrum

 

5 Nov 2017