Badrumsrenovering | Tips om belysning i badrum

Belysning är viktig i alla rum – och detta gäller inte minst badrummet. Här berättar vi mer om några saker som kan vara bra att tänka på när det gäller badrumsbelysning.

Belysning i badrum ställs det specifika krav på. Den måste både skapa en trevlig och trivsam känsla samtidigt som synligheten är bra och den ger en bra möjlighet att sköta hygienen och städningen. Dessutom tillkommer de säkerhetskrav som finns när det handlar om elinstallationer i våtrum.

Påverkar hela rummet

Vad man än väljer för belysning så kommer det att påverka hur hela rummet upplevs. Installerar man fel belysning så blir det varken trivsamt eller praktiskt att använda. Viktigt är att anpassa belysningen till vilka som bor i huset eller lägenheten i fråga. Handlar det om en barnfamilj så är det ofta bra med ett klart och rent ljus som gör det lättare att hålla rent. Är det bara vuxna som bor i bostaden så går det att fokusera hårdare på ett stämningsljus.

Spegeln är en detalj i varje badrum där belysningen av självklara skäl är mycket central. Man ska kunna sminka sig och raka sig i ett tydligt ljus, men man vill ju ändå inte bli bländad. En vanlig lösning är att ha ljuspunkter ovanför spegeln, men det finns andra minst lika bra varianter. Det är faktiskt ännu bättre om man kan placera till exempel ett par lampetter i ögonhöjd.

Spotlights vanligt i svenska hem

Spotlights är en mycket vanlig inredningsdetalj i moderna svenska badrum. Dessa är oftast försedda med halogenlampor, vilket ger höga krav på takets ventilation, eftersom dessa lampor alstrar mycket värme.

Som sagt, den traditionella placeringen av spotlights är i taket, men egentligen finns det inget hinder för att sätta dem exempelvis under hyllorna eller på väggen. Endast fantasin sätter egentligen gränser, det handlar i mångt och mycket om tycke och smak.

Ett annat alternativ är lysdioder, ett modernare och energisnålare alternativ. Med sådana behöver man inte samma ventilation och skydd som med halogenlamporna.

Viktigt att det inte tränger in fukt i taket

Viktigt att tänka på är att det inte tränger upp någon fukt i taket. Hela innertaket måste täckas av fuktskydd, annars riskerar takbjälkarna exponeras av väta som stiger uppåt.

En dimmer är en mycket bra och enkel lösning om man vill kunna använda en och samma ljuspunkt för olika behov. Ska du ligga och slappa i badet så skruvar du ner dimmern, om du ska städa och behöver se bra så skruvar du upp.

All belysning som ska installeras i badrum eller andra våtrum måste av säkerhetsskäl vara anpassade för just dessa miljöer. IP-klassningen reglerar detta.

Alla installationer av el i våtrum måste utföras av behöriga fackmän. Man får inte koppla in armaturer i stickkontakter.

Höj värdet på bostaden med en badrumsrenovering.
14 Feb 2018