Badrumsrenovering vid stambyte

Ungefär vart 40-50:e år behöver en fastighet genomgå ett så kallat stambyte. Ett stambyte innebär att de rör och ledningar för tapp- och avloppsvatten, de så kallade stammarna, som löper i husets väggar och golv, byts ut. Stammarna löper intill badrum och kök, samt eventuella mindre toaletter.

Vid ett stambyte krävs att man bryter tätskiktet för att komma åt rör och ledningar i väggarna. Detta innebär att badrummet måste renoveras från grunden efter ett stambyte. Vid stambytet brukar bostadsrättsföreningen eller hyresvärden därför återställa badrum, kök och toaletter till normalstandard och inte till den standard som eventuellt hölls innan stambytet.

verktyg ritningar badrum

Stambyte och stamspolning

Ett stambyte genomförs eftersom gamla rör och ledningar annars riskerar att spricka och orsaka stora skador på huset. Ingreppet är alltså förebyggande och man få inte vänta för länge med det. I nydragna stammar får man dessutom ett bättre vattenflöde.

I vissa fall kan hyresvärden eller bostadsrättsföreningen, för att undvika de höga kostnader som ett fullständigt stambyte medför, välja att göra en spolning av stammarna. En stamspolning innebär att hett vatten högtryckssprutas upp i rören och för med sig avlagringar, smuts och eventuella föremål i rören. En stamspolning förlänger avsevärt rörens livslängd om den görs ungefär vart femte år, men i längden är den enligt de flesta inte ett alternativ till stambyte.

En komplett renovering

För att frilägga och byta ut rör och ledningar i väggar och tak krävs att man bryter tätskiktet och i princip att man river ut hela badrummet. Den firma som åtagit sig uppdraget får därefter i uppdrag att återställa tätskiktet och renovera badrummet till en överenskommen standard, som värden eller föreningen är skyldig att göra efter ett stambyte.

Har man nyligen gjort en lyxig badrumsrenovering kan man dock inte räkna med att badrummet renoveras till tidigare standard. Därför gäller det att tänka efter före när man går i renoveringstankar. Kolla med värden eller styrelsen om ett stambyte väntas inom en nära framtid. Om så är fallet bör man inte renovera badrummet själv utan vänta till stambytet.

par väljer kakel till nytt badrum

Vill man ha en lyxigare renovering än standarden brukar det gå att ordna genom att komma överens med styrelsen och entreprenören. Man får då så klart själv betala de extra material- och arbetskostnader detta medför. Man kan också vilja att anlita en extern firma för att utföra badrumsrenoveringen när stambytet är genomfört.

Bo kvar eller evakueras?

Ett stambyte brukar normalt ta mellan sex till tio veckor. Det går oftast att bo kvar i lägenheten under renoveringen, men under en period kommer man inte att ha tillgång till kök, badrum och toaletter. I en hyresrätt är värden skyldig att se till att dessa behov kan täckas någon annanstans i huset, annars måste de boende erbjudas evakueringslägenheter tills lägenheten är beboelig igen.

I en bostadsrättsförening har föreningen ingen sådan skyldighet, utan medlemmarna måste själva ordna evakueringsboende om de inte anser sig kunna bo kvar. Dock måste föreningen ha informerat om stambytet i så god tid att alternativ boende kunnat ordnas. Oftast rör det sig inte om mer än ett par dagars evakuering.

Välja standard

Om man bor i en bostadsrättsförening och vill ha en högre standard på renoveringen än den som erbjuds via föreningen - till exempel ett finare klinker eller badrumsskåp - får man själv stå för kostnaden. Om man kommer överens med styrelsen kan man ofta till och med själv välja en annan utförare, när väl stammarna är bytta. Det finns alltid poänger med att renovera sitt badrum till en högre standard, undersökningar visar att badrum är bland det viktigaste för människor när de letar nytt boende. Ett lyxigt, nyrenoverat badrum höjer värdet på lägenheten avsevärt. Dessutom får du tillbaka en del av pengarna för renoveringen om du säljer lägenheten inom fem år, genom att du kan dra av kostnaden från reavinsten och därmed betala mindre i skatt.

Kontakta oss!

Om din bostad står inför ett stambyte och du vill passa på att ge ditt badrum ett riktigt ansiktslyft är du välkommen att kontakta oss för en gratis offert och förslag på utförande. Vi på Badrumsfixaren är inte bara våtrumsbehöriga hantverkare med lång erfarenhet, vi hjälper också till med ritningar, materialförslag och kreativa lösningar när vi renoverar badrum. I dialog med dig som kund söker vi oss alltid fram till den bästa lösningen för varje enskilt badrum och vi ger oss inte förrän både vi och du är hundraprocentigt nöjda.

Vill du ha en kvalitativ badrumsrenovering efter stambytet som dessutom ger dig garanti på arbetet är du välkommen att kontakta oss!

 

 

Vi har lång erfarenhet av badrumsrenovering och kan skapa ditt drömbadrum

 

20 Nov 2017