Bli av med dålig lukt i badrummet

Dålig lukt som dröjer kvar är aldrig kul. Även när du städat ordentligt och använt doftljus så känner du den. Vi har gjort en guide som går till botten med problemet och hjälper dig lokalisera vart den dåliga lukten kommer från och sedan åtgärda problemet. Det finns även sätt att förebygga att problemet uppstår igen.

Kolla först vattenlåset för att bli av med dålig lukt

I de allra flesta fall så är det vattenlåset som gör att du har en dålig odör i ditt badrum. Vattenlåset är till för att lukten från avloppet, som ditt handfat är sammankopplat med, inte skall nå upp till ditt badrum. Det består av en liten krök där vatten samlas och på så sätt blockerar lukten från det stora avloppet. När det luktar illa i ditt badrum kan det vara så att vattenlåset har torkat ut. Det händer ofta när ett handfat inte används under en längre tid, till exempel om du precis flyttat in i din bostad eller om du varit bort på semester. Att spola kranen en stund brukar då hjälpa.

Om det fortfarande luktar illa så kan du skruva loss vattenlåset för att se om det är rent. Smuts och avlagringar samlas ofta och kan bli till en illaluktande sörja som behöver tas bort. Gör rent vattenlåset ordentligt och se till att det inte torkar ut för att undvika att lukt uppstår.

När rensade du golvbrunnen sist?

Golvbrunnen är mångas dåliga samvete. När vi duschar och badar spolar vi ner hår och hudrester men allt följer tyvärr inte med. I och runt golvbrunnen kan det samlas smuts som likt den som är i vattenlåset blir mörk, geggig och luktar illa. Att skura och göra rent golvbrunnen är det ingen som tycker är kul men det är tyvärr mycket nödvändigt att göra. För att undvika en alltför äcklig golvbrunn i fortsättningen så kan du rengöra den varje eller varannan gång du städar badrummet. På så sätt samlas inte allt för mycket smuts.

Titta bakom och under tvättmaskin och hyllor

Kanske har du tvättmaskin, torktumlare och hyllor eller byråer i badrummet? Det är lätt att en blöt strumpa ramlar ner bakom eller under ett skåp, börjar mögla och lukta surt. Även något annat som inte luktar i sig som en hårborste eller rakhyvel kan bli som en uppsamlingsplats för damm, hår och tvålrester. Gör så att du tittar efter ordentligt. Kanske kan du ta hjälp av en spegel eller av en mobiltelefon på en selfistick för att syn på det som luktar illa?

Ett gammalt duschdraperi och andra textilier

Draperier för duschen håller tyvärr inte hur länge som helst. De allra flesta börjar efter ett tag samla på sig mögel och dålig lukt. Prova att tvätta och se hur det ser ut och luktar efter det, ibland går de att rädda men många gånger så måste de bytas ut. Detta gäller även för andra textilier i badrum såsom badrumsmattan och gardiner. Det är bra att ha för vana att tvätta badrumstextilier med jämna mellanrum för att hålla sur och unken lukt borta.

Förebygg dålig lukt

Det bästa sättet att förebygga dålig lukt är att städa kontinuerligt och att vara mycket noggrann när man gör det. Rengör överallt, runt toalettstolen, under kanten på toalettstolen, i brunnar, uppepå, bakom och under skåp och andra möbler du har i badrummet. Undvik textilier då de drar åt sig fukt. Använd rengöringsmedel som är anpassade för badrum.

 

Kompletta badrumsrenoveringar som höjer värdet på huset.
15 Sep 2021