Bli av med svartmögel i badrummet

Att besväras av svartmögel i badrum är tyvärr mycket vanligt. Svartmögel är ett samlingsnamn på flera olika typer av mögel som är mörka eller svarta. Bland de arter som räknas till svartmögel finns Fusarium, Penicillium, Aspergillus, Cladosporium, och Stachybotrys.

Vissa av dessa arter släpper ut toxiner, alltså giftiga gaser, som kan vara farliga för människor och orsaka allergier. Därför bör man försöka få bort svartmögel så fort som möjligt om man påträffar det i sitt badrum. 

Svartmögel gillar dålig ventilation

Orsaken till att svartmöglet har fått fäste i ditt badrum är antagligen för att ventilationen inte fungerar så bra som den borde. Många badrum i Sverige, framförallt de i äldre flerfamiljshus, är inte byggda för dusch utan för bad.

När det spolas med varmt vatten så hinner inte ventilationen ta hand om all fukten utan den blir kvar i taket och på väggarna vilket skapar en grogrund för mögelsporer. Det är inte bara mögel som trivs i den här fuktiga och varma miljön utan det gör även ohyra såsom exempelvis silverfiskar. 

Huskurer fungerar oftast inte

Det finns många olika huskurer där man använder såpa, bikarbonat eller ättika men de är tyvärr inte tillräckligt starka för att slå ut svartmöglet. Man kan alltid prova och hoppas att den typen man fått är en vekare variant som ger med sig men troligtvis kommer möglet att komma tillbaka. 

Vill man bli av med mögelsporerna behöver man ta i med hårdhandskarna och använda medel som är så pass starkt att du behöver skyddshandskar och gärna även skyddsglasögon när du använder det.

Låt verka i fem till tio minuter och torka sedan av med en ren svamp eller trasa. Spola sedan av ytan som du behandlat. Bli inte förvånad om svartmöglet ändå kommer tillbaka. Som sagt är mögelsporer mycket envisa och sitter ofta djupt i kakelfogarna. 

Ta in en professionell saneringsfirma

Det finns även saneringsfirmor som specialiserat sig på att sanera svartmögel. Det som är bra med den typen av firmor är att de ofta går till botten med problemet och kollar upp exakt varför du fått problem med svartmögel. Sedan rekommenderar de åtgärder beroende på vad de finner. Har man problem med fukt så blir det aldrig bättre av att vänta. Att få reda på vad som är fel kan vara skönt.  

Renovera hela badrummet - slipp svartmöglet

Det finns bara ett sätt att verkligen bli av med svartmöglet för gott och det är att byta ut alla de ytor där det en gång fått fäste samt att se till att ventilationen är rätt dimensionerad för det som den skall användas för. Då kan du vara säker på att problemet är åtgärdat. 

Mögel är en svamp och precis som andra svampar så sprids den med hjälp av gynnsamma förutsättningar och sporer. Genom att få bukt med grogrunden för svartmöglet stoppar du också framtida spridning. 

Svartmögel i andra delar av huset

Svartmögel drabbar inte bara badrum utan kan även växa i kök, källare, garderober, garage eller på vinden. Egentligen kan svartmögel dyka upp i vilken del som helst av en byggnad där det finns problem med fukt. Det är till exempel vanligt att påträffa svartmögel i fönster- och dörrkarmar. 

För husägare är svartmögel ett jättestort och värdesänkande problem som man inte kan ignorera. Svartmögel har kopplats samman med det som brukar kallas för “sjuka hus”-sjukan. Det vill säga att de människor som bor eller arbetar i samma hus drabbats av olika typer av sjukdomar utan att man först kunnat hittat ett samband utom det att de vistas i samma hus. 

Vi har lång erfarenhet av badrumsrenovering och kan skapa ditt drömbadrum
20 Dec 2022