Byta blandare - några enkla tips

Den gamla kran du har i badrummet som du använder för att tvätta händerna med dagligen finns egentligen inte. Med detta menar vi att begreppet kran kommit att ersättas av ordet blandare och där man säger blandare om egentligen alla typer av kranar - från badkaret, duschen, tvättstället och handfatet. Har du tröttnat på din kran så är det således en ny blandare till handfatet som du ska efterfråga i butiken.

“ Dagens moderna blandare fyller många funktioner. De är snygga, de går att anpassa efter familjens behov och de är klimatsmarta “

Vi ska här säga att du förmodligen gör ett bra val i att byta. De moderna blandarna som finns på marknaden är både uppdaterade rent estetiskt och dels så har de också betydligt fler - och bättre funktioner. Det är inte ovanligt att en blandare för duschen har en inbyggd termostat som gör att temperaturen hålls på en behaglig nivå.

Du kan även välja en blandare som minskar vattenmängden och som därigenom sparar pengar och som samtidigt är klimatsmart. För barnfamiljer finns blandare - för exempelvis handfatet - som har en hetvattenspärr; något som gör att barnen inte kan bränna sig.

Byta blandare själv eller anlita en fackman?

Rent generellt så skulle vi säga att du kommer att tjäna på att anlita en rörmokare för att byta blandare i ditt badrum. Inte nödvändigtvis för att du inte kommer att klara av jobbet - du får göra det själv, det finns inte regler som säger att du som lekman inte får byta blandare på egen hand - men mest sett till eventuella skador.

“Har en fackman genomfört bytet av blandare så kan det bli en smidigare process mot ditt försäkringsbolag vid eventuella skador”

Även om du följt alla vedertagna regler och genomfört bytet enligt konstens alla regler så kan skador uppkomma - exempelvis som en följd av ett rent materialfel. Har bytet av blandare genomförts av en fackman så är det lite lättare att få ditt försäkringsbolag att bära kostnaden för reparation och återställning av badrummet. En vattenskada kan bli både dyr och väldigt påfrestande rent boendemässigt. Dessutom så kan du använda ditt rot-avdrag och dra av 30% av den totala arbetskostnaden - detta med ett tak om 50.000 kronor/år och person.

rörmokare byter blandare

Byta blandare - steg-för-steg

Skulle du ändå välja att byta blandare själv så kommer här några steg till hur du ska gå tillväga. Vi förutsätter här att den gamla blandaren är bortkopplad, att det handlar om blandaren till handfatet samt att du köpt en blandare med samma CC-mått (avståndet mellan rören till blandaren - mätt i millimeter) som den gamla.

  1. Börja med att stänga av vattnet.

  2. Skruva loss armaturen - använd gärna en tygtrasa som skydd för kakel och för förkromningen.

  3. Lossa på anslutningarna. Oavsett om det finns en sammankopplad anslutning eller två stycken olika så lossar du på dessa med hjälp av en skiftnyckel.

  4. Ta bort kranen. Genom att lossa på muttern som sitter inuti själva kommoden så kan du därefter lyfta bort kranen.

  5. Sätt dit den nya kranen. På samma sätt som du lossande den gamla kranen ska också den nya fästas. Det finns en bricka, en mutter och en utvändig skruvgänga som ska dras åt med en polygrip. Var noga med att kranen sitter åt rätt håll.

  6. Fäst rören. Inuti monteringsröret på kranen finns två anslutningar - en för kallt- och en för varmt vatten. Koppla in dessa till ändarna som kommer ut ur väggen - använd klämkopplingar. Vid behov så kan du såga av rören till önskad längd. Se till att de medföljande matningsrören kopplas in och där den avslutande änden har kopplingsmuttrar avsedd för att ge en vattentät fog.

  7. Slå på vattnet och var noggrann med att inget läckage uppstår. 

Vi har lång erfarenhet av badrumsrenovering och kan skapa ditt drömbadrum

 

11 Dec 2017