Byta duschmunstycke | Tips och inspiration

Tycker du att ditt badrum känns lite tråkigt och skulle må bra av en förändring? Det är inte alltid det krävs en total badrumsrenovering för att ett badrum ska kännas nytt och fräscht igen, ibland kan det handla om en så enkel sak som ett nytt duschmunstycke för att gjuta lite liv i badrummet. Att byta ut duschmunstycket kan förändra hela upplevelsen av ett badrum. Moderna duschmunstycken finns i en lång rad utföranden och med många olika funktioner som man snabbt gör sig beroende av. Att börja dagen under en takdusch eller med ett duschhandtag med massagefunktion kan verkligen sätta guldkant på tillvaron.

”Jämfört med vad en badrumsrenovering kostar är ett nytt duschmunstycke eller duschset ett fantastiskt prisvärt alternativ för att få lite ökad bekvämlighet i badrummet”

Har du en gammal sliten dusch ska du absolut investera i ett nytt duschmunstycke, eller varför inte ett helt duschset. Jämfört med vad en badrumsrenovering kostar är det ett fantastiskt prisvärt alternativ för att få lite ökad bekvämlighet i badrummet. Med tanke på att ett nytt duschset kan fås för några tusen kronor och att det sällan skiljer särskilt mycket mellan ett standardalternativ och ett lite lyxigare, tycker vi också att det verkligen är värt att välja ett så kvalitativt alternativ som möjligt.

Att byta ut separata delar

När man vill byta ut duschen kan man antingen välja mellan att byta ut bara duschmunstycket eller slangen, eller att köpa ett helt nytt duschset. Är det själva duschmunstycket man är missnöjd med finns det många bra alternativ i Stockholms badrumsbutiker.

modernt duschmunstycke

Populärt just nu är duschmunstycken med Eco-funktion, som begränsar vattenflödet utan att det egentligen märks när man duschar. Ett mycket bekvämt sätt att bidra till en bättre miljö. En annan het funktion på duschmunstycken är massage, som fördelar vattenflödet för att ge en avslappnande massage till den som duschar. Oftast är munstycket ställbart mellan olika lägen, så att man kan variera massagen medan man gör sig ren.

Är man nöjd med sitt duschmunstycke men kanske har en läckande slang går det alldeles utmärkt att bara köpa en duschslang. Kanske vill man ha en längre slang eller byta ut en tråkig plastslang mot en i stål eller i härdad PVC, som håller betydligt bättre och dessutom ser lyxigare ut.

Duschset

Men vill man verkligen piffa upp sin duschupplevelse och ge mervärde åt sitt badrum ska man investera i ett nytt, enhetligt duschset. I ett duschset säljs duschmunstycke, duschstång och slang i ett enhetligt utförande som harmonierar och sätter stilen. Den populäraste varianten av duschset sedan en tid tillbaka har faktiskt två duschmunstycken. Dels ett vanligt, handhållet duschmunstycke och dels en så kallad takdusch, ett stort duschmunstycke som ger en bred, helt vertikal stråle, som att stå i ett varmt regn. Att stå under en takdusch är en ren njutning, och för noggrannare tvagning finns det handhållna munstycket att kombinera med.

Stål eller plast?

Duschset och duschmunstycken tillverkas antingen i PVC-plast eller i stål. Stål är det lite lyxigare och dyra alternativet, men prisskillnaden är inte enorm, så det är absolut värt pengarna. Det märks på utseende och känsla när man har att göra med stål eller plast.

Dock har även PVC-plast sina fördelar, det är ett lättare material och skulle man tappa duschmunstycket mot emaljen i badkaret eller slå det i kaklet på väggen, kommer det inte att orsaka repor eller sprickor. Dessutom finns duschmunstycken i härdad PVC, som till utseende och känsla faktiskt påminner om stål.

Kompletta badrumsrenoveringar som höjer värdet på huset.23 May 2018