Duschdraperi eller duschkabin?

När man skall bygga nytt eller renovera sitt badrum kan det vara svårt att veta vad man ska satsa på. Det finns fördelar och nackdelar med både duschdraperi och duschkabin. Nedan går vi igenom några av dem. 

Kostnad på duschkabiner respektive duschdraperier

Även om du köper ett dyrt och designat duschdraperi kommer du sällan upp i det som en duschkabin kostar. Dock kan en duschkabin bli billigare på sikt. Duschdraperier är en bruksvara som behöver bytas varje till vartannat år. 

duschdraperi

Både duschdraperier och duschkabiner finns i olika prisklasser. Duschkabinernas pris beror dels på design men framförallt på funktion. Duschkabiner kan vara allt från ett skyddande hölje till en hel vattenmassageinrättning. Duschdraperier har inte så många funktioner, ibland kan det finnas små fack inbyggda, men oftast är det gjorda av liknande material och har samma funktion. Här är det egentligen bara designen på draperiet som bestämmer priset. 

Utseende och design

Duschkabiner bidrar till ett mer ordnat intryck. Här finns flera olika stilar, men själva dörrarna och väggarna är gjorda av frostat eller klart glas. Det kan vara lite olika stil på glaset och kabinerna kan vara gjorda som en hel bur eller något som man sätter ovanpå ett existerande badkar. Klart glas ger ofta en väldigt modern känsla. Duschkabiner med mönster känns mer retro. 

Duschdraperier finns i med alla sorters färger och mönster, dock skiljer sig inte utformningen så mycket. Det är en fyrkant med små hål eller öglor högst upp så att draperiet går att hänga från duschstången. Att man har så stor möjlighet att variera färg och mönster är dock en klar fördel. Ett nytt duschdraperi kan verkligen förändra utseendet på ett badrum. 

Underhåll av duschdraperi och duschkabin

Många duschdraperier, framförallt de som är vävda, får tyvärr problem med illaluktande mögel och bakterier. Det krävs att man tvättar dem relativt ofta, minst en gång i månaden. Även om man gör det kan de med tiden få missfärgningar som inte går att få bort. 

Duschkabiner är ofta mer motståndskraftiga när det kommer till mögel och liknande. Dock kan det finnas springor och vrår som är svåråtkomliga. Även i kanterna närmast golvet kan det bli smutsigt med fula missfärgningar i fogen till följd. 

Sammanfattningsvis kan man säga att de båda har sina utmaningar när de kommer till underhåll och rengöring. 

Utrymme som behövs

Duschkabiner är för det mesta fasta installationer och när man väl placerat dem på ett ställe så är de svåra att flytta på. Dock finns det undantag. Exempelvis finns det mer stilrena duschkabiner som endast sitter fast med dörrar i väggen. De går vanligtvis att luta inåt vilket frigör plats i badrummet. Duschdrapperier är enkla att dra åt sidan eller sätta fast bakom kranen om de upplevs som i vägen.

Användning av duschdraperi och duschkabin

Att använda ett duschdraperi är rudimentärt. Man ställer sig i duschen eller badkaret och drar för duschdraperiet innan man sätter på vattnet. På så vis hindrar man vattnet från att spridas över badrummet. 

Duschkabiner brukar också vara lätta att använda, dock kan de ibland ha dörrar som kärvar. En duschkabin är dock mer stabil och går oftast att luta sig mot om man behöver stöd. Tar man tag i ett duschdraperi och drar så blir resultatet att duschdraperiet och stången åker ner. 

Hoppas den här genomgången har varit till hjälp i ditt val mellan duschkabin och duschdraperi!

Vi har lång erfarenhet av badrumsrenovering och kan skapa ditt drömbadrum
9 May 2023