Ekonomi - Vad gäller vid badrumsrenovering?

Gör det själv - Kostnad - Avdrag & Bidrag - Finansiering - Försäkringar - Avdragsgillt

Att renovera badrummet är oftast ett roligt projekt. Man får ett tydligt resultat och en ökad känsla av trygghet och välbefinnande av att veta att badrummet är säkrat och i nyskick. Badrummet är på många sätt hjärtat i familjens vardag och ett av de mest använda rummen. Det ska passa för både stressiga vardagsmorgnar och lugna avslappnade söndagseftermiddagar. Det ställer höga krav på funktionalitet och byggkvalitet.

En badrumsrenovering är såpass dyr att de allra flesta blir tvungna att ta lån för att göra den. Å andra sidan är ett lån till en badrumsrenovering en relativt säker investering, just i och med att den medför en värdehöjning på bostaden. Lägenheter och hus med nyrenoverade badrum betingar ett högre slutpris på bostadsmarknaden.

I den här artikeln vill vi ge dig en bild av hur ekonomin kring en badrumsrenovering ser ut, vad man ska räkna in och vad man bör tänka på när man planerar att renovera badrummet. Vi talar om ett projekt som kostar mycket och tar tid, så det är viktigt att veta vad man ger sig in på. Vi hoppas att vi ska kunna hjälpa dig en bit på vägen mot ett nyrenoverat badrum!

badrumsrenovering ritning

Gör det själv eller anlita professionella hantverkare?

I de allra flesta fall är det klokaste valet att ta in professionell hjälp när man ska renovera badrummet. Att installera ytskikt, dra el och VVS kräver fackmannamässigt utfört arbete och kostnaderna kan bli höga för den som drabbas av fuktskador på grund av undermålig renovering. Är du väldigt händig och vet precis vad du gör kan du förstås välja att göra delar av jobbet själv och därmed få ner kostnaderna. Många saker, exempelvis elinstallationer som är olagliga att utföra på egen hand, är dock bäst att lämna till en fackman.

Du bör även titta i din bostadsrättsförenings stadgar om vad som gäller vid badrumsrenovering. Ibland finns där inskrivet att badrumsrenovering måste utföras av en fackman med rätt behörighet. Detta gör föreningen för att skydda sig från fuktskador på husstommen.

Men det är också skillnad på hantverkare och hantverkare, och när man ändå ska betala för arbetet är det viktigt att välja en seriös och väletablerad firma eller fackman, som har gott rykte och som dessutom har behörigheterna för det arbete som ska utföras. 

Ungefärliga kostnader för badrumsrenovering

Vad kostnaden för en badrumsrenovering blir i slutändan beror förstås på vilken standard på material och möbler man vill ha samt vilken typ av arbetsinsats som krävs. Om man till exempel väljer våtrumstapet och våtrumsmatta istället för kakel och klinker blir det billigare. Det finns även stora skillnader i priser på skåp, belysning, badkar osv.

När man räknar på kostnaden för badrumsrenoveringar brukar det bli enklast att tala om kvadratmeterpris.

Om man håller nere kostnaden på material men ändå gör en ordentlig renovering kan materialkostnaden landa på mellan 3000:- och 5000:- per kvm. För en standardrenovering kan man räkna  med 5000:- och 10000:- per kvm och för en lyxigare renovering med fina material kan det skena iväg uppemot 20000:- per kvm; allt beror på hur mycket du vill lägga och hur lyxigt du vill ha det.

svenska pengar

Arbetskostnad och ROT-avdrag

Till detta kommer kostnader för arbetet för hantverkarna vilken ofta beror på vilken typ av renovering det gäller samt på hur många hantverkare som krävs. Vad gäller arbetskostnaden kan man dock räkna bort ROT-avdraget, som är en statlig subvention av arbetskostnaden. ROT-avdraget ger dig rätt att dra av 30% på arbetskostnaden. De pengarna dras av  oss redan på fakturan och du betalar priset efter avdrag. Vi får sedan ersättning av staten när ROT-avdraget godkänts. Detta gör att arbetskostnaden ofta blir betydligt lägre än materialkostnaden (en kostnad som du dessutom själv bestämmer genom materialval, designval etc.)

Renoveringsbidrag

Det går ibland att få bidrag från sin bostadsrättsförening för en badrumsrenovering, till exempel för byte av golvbrunn och tätskikt. Kolla upp detta med styrelsen när du budgeterar! Även om det inte alltid är en så stor summa som avsätts som bidrag från en BRF är det alltid välkommet med en utökad budget.

Låna pengar till badrumsrenovering

Som vi sett ovan kan det bli dyrt när man ska renovera badrummet, även om man ska se det som en investering i bostaden och ett skydd mot oförutsedda kostnader för skador. För att finansiera det hela har dock en familj med normala inkomster antagligen inte råd att bekosta en renovering av badrummet utan att ta lån eller utan att ha lagt undan pengar på ett sparkonto under en längre period.

Många banker erbjuder så kallade renoveringslån. En renovering i sig utgör ingen säkerhet för banken, så räntan på dessa lån blir ofta högre än ett bostadslån. Dock kan värdeökningen på lånet påverka topplånet och därmed få ner räntekostnaden, så börja hos den bank du har bostadslån hos och se vilka möjligheter du har. För att få ner räntekostnaden brukar det vara bra att ta in förslag från flera olika banker och sedan välja det bästa.

Ett annat vanligt alternativ är att utöka det befintliga bostadslånet för en badrumsrenovering, om bostadens taxeringsvärde medger det. Denna lösning blir betydligt billigare än ett renoveringslån.

Försäkring vid renovering - vad gäller?

När det gäller försäkringar gäller det att ha sina papper i ordning om olyckan skulle vara framme och du får en fuktskada i badrummet. Generellt kan sägas att om du har låtit en seriös firma med auktoriserade hantverkare utföra jobbet, och dessutom har fått ett kvalitetsdokument eller ett våtrumsintyg, så är du på den säkra sidan. Ansvaret ligger då på utföraren och en hemförsäkring med bostadsrättstillägg kommer att räcka. Om du däremot har valt att anlita svart arbetskraft, eller utfört arbetet själv, vill det till att du har noggrann dokumentation från alla stadier i renoveringen för att försäkringsbolaget ska täcka skadorna.

När du renoverar på egen hand är det därför otroligt viktigt att du fotograferar, antecknar och sparar kvitton på material. När en fuktskada skett kommer försäkringsbolaget att kräva att du kan bevisa att renoveringen utförts på ett fackmannamässigt sätt, och för att du ska kunna göra det krävs att du har ordentlig dokumentation.

Just försäkringsfrågan är ett bra incitament till att låta renovera badrummet, och dessutom att låta göra det professionellt. Ett gammalt slitet badrum kan om det drabbas av skador visa sig inte alls täckas av din hemförsäkring. Detta beroende på åldersavdraget, som görs för alla gamla material i badrum och kök och blir högre för varje år som går utan renovering. Är ditt badrum för gammalt kan du bli utan ersättning.

Avdrag i deklarationen vid försäljning

När du säljer din lägenhet ska du betala 22% i reavinstskatt. Reavinsten är det belopp du tjänat på försäljningen, efter att avdrag gjorts. Till de avdrag som kan göras hör till exempel mäklarkostnader, kostnader för försäljningsannonser, avgifter till bostadsrättsföreningen osv. Du har också rätt att dra av kostnader för förbättringar av lägenheten som gjorts de senaste fem åren. Dessa kostnader ska överstiga 5000:- under ett och samma år och det är tillåtet att räkna samman olika små förbättringar.

Detta innebär att har du renoverat badrummet tidigast fem år innan försäljningen, vilket garanterat överstigit 5000:-,  har du rätt av dra av kostnaden när du räknar ut vinsten. Beaktar man detta blir det tydligt vilken bra investering en badrumsrenovering är, och att det kan vara värt de extra pengarna på att göra en snygg, säker och professionell renovering av badrummet.

Några tips till slut

När du ska renovera badrummet rekommenderar vi att du tar in professionell hjälp så att du får ett garanterat väl utfört arbete. Du kommer att sova bättre om nätterna, familjen kommer att trivas i det nya badrummet och du är täckt mot oförutsedda utgifter. Du har dessutom höjt bostadens värde rejält inför en försäljning. Ekonomiskt är detta den smartaste lösningen, även om de initiala kostnaderna för renoveringen blir högre än om du gör den själv.

Ta hjälp av experter redan när du planerar renoveringen, så att allt blir rätt från början. Placering av golvbrunnen, golvets lutning, rördragningar i ytskiktet, alla sådana små detaljer är oerhört viktiga och viktiga att man har koll på. Vi hjälper dig genom hela planeringsstadiet så att du får en detaljplan som passar dig och dina behov perfekt.

Slutligen: det finns faktiskt firmor som är så pass oseriösa att de hävdar sig ha behörighet trots att de inte har det. Om du är osäker på om en firma verkligen är auktoriserade kan du titta in på branschorganisationernas register, som du hittar här:

https://www.bkr.se/medlemsforetag/

Med detta sagt hoppas vi på att din badrumsrenovering ska bli en trygg och rolig process som alla i familjen blir nöjda med. Kontakta oss via vårt kontaktformulär så återkommer vi med en tydlig offert och plan för din badrumsrenovering. 

 

Vi har lång erfarenhet av badrumsrenovering och kan skapa ditt drömbadrum

 

15 Nov 2017