Imfri badrumsspegel och andra smarta tips

Det finns många sätt att förbättra sitt badrum utan att göra en hel badrumsrenovering. Små detaljer som förhöjer utseendet och funktionen. Badrumsinredning är en stor marknad och det kommer ständigt nya former av smarta produkter med smart och praktisk design. När det gäller rengöring och underhåll av badrummet kan man även komma långt med klassiska husmorstips.

”Visst är funktionen och säkerheten det viktigaste i ett badrum, men med lite planering går det alltid att kombinera med en känsla för stil och elegans, eller kanske humor”

För oss som jobbar med badrumsinredning och varje dag befinner oss i badrum i olika människors hem, är det roligt att se vilken variationsrikedom och fantasi det finns, både hos tillverkare och kunder. Det är också roligt att se att så många satsar på att göra badrummet estetiskt tilltalande och inte bara praktiskt. Visst är funktionen och säkerheten det viktigaste i ett badrum, men med lite planering går det alltid att kombinera med en känsla för stil och elegans, eller kanske humor. Här har vi samlat några lösningar som i olika grad är både praktiska och snygga.

Imfri badrumsspegel

Har du tröttnat på att det alltid tar någon eller ett par minuter att kunna se dig i spegeln när du tagit en dusch eller ett bad? Även om man har en fullgod ventilation tar det oftast minst en minut innan imman försvinner från badrumsspegeln. En minut för mycket, resonerar många, och letar efter lösningar på problemet. Ett husmorstips, eller lifehack som det heter nuförtiden, som faktiskt fungerar är att täcka spegeln med raklödder och sedan torka bort det med torrt hushållspapper. Nästa gång du duschar kommer du till din häpnad att se att spegeln är imfri! Denna effekt håller i sig i cirka tre veckor, sedan måste du upprepa behandlingen.

imfri badrumsspegel

Vill du ha en mer permanent lösning, eller spara på raklödder, kan du skaffa en spegelvärmare. Anledningen till att det bildas imma på en badrumsspegel är att dess yta är kallare än den varma ångan från duschen, varpå kondens uppstår. Genom att fästa en värmematta på baksidan av spegeln, som kopplas till lamparmaturen, kommer spegeln att värmas upp och förbli imfri även efter en dusch eller ett bad. Det säljs även spegelskåp med inbyggda spegelvärmare. En spegelvärmare måste alltid installeras av en behörig elektriker.

Spara energi med en automatisk blandare

Att installera en sensorstyrd blandare till tvättstället är ett bra sätt att spara vatten. Det är även en bra lösning ur hygiensynpunkt. Sensorstyrda, automatiska blandare har länge varit ett vanligt inslag i offentliga lokaler som restauranger, biografer och kontor, men har nu även börjat göra intåg på hemmamarknaden. Det är lätt att förstå varför, designen är oftast snygg, de håller sig rena längre och de sänker hushållets energikostnader. Sensorstyrda blandare finns tillgängliga från de flesta större tillverkare.

automatisk blandare

Vattentäta högtalare

Hemelektronik och badrum har länge varit en svår kombination, men nu har det börjat dyka upp produkter som kan användas även i våta miljöer. Ett exempel är vattentäta högtalare, som tål vattenstänk (men inte att sänkas ner i vatten) utan att gå sönder och styrs med bluetooth. Högtalaren fästs enkelt på kakel eller våtrumstapet med en sugpropp.

Höj värdet på bostaden med en badrumsrenovering.12 Mar 2018