Installera badkar – en guide

Badkar – en perfekt plats för avslappning

Badrummet har idag blivit en slags station för själslig rekreation och återhämtning. Att få stänga dörren, dämpa belysningen, slå på lite lugn musik och krypa ner i ett varmt badkar - kan det egentligen bli så mycket bättre än så? Badkar har av exakt den anledningen återigen blivit en storsäljare.

kvinna i badkar

Dagens badkar är också anpassade efter vanliga människor på ett helt annat sätt. Man vet att många bor trängre och man vet även att det idag finns högre krav på estetisk - ett badkar ska smälta in i den övriga inredningen i badrummet. Det gör att man kan investera i ett nytt badkar oavsett om man bor i en mindre lägenhet med ett lite mindre badrum eller om man har förmånen i att bo lite större.

Så installerar du ett badkar

Kan man då installera ett badkar på egen hand? Det är fullt möjligt, men innan vi visar hur så ska vi även trycka på vikten av att det blir rätt. Är du osäker så kan det vara bättre att ta professionell hjälp. I och med att det handlar om ett jobb där vatten och fukt finns så kan det finnas risker. Det gör att man bör tänka sig för: en rörmokare eller ett företag nischat mot badrumsrenovering kan installera ett badkar - oavsett storlek och oavsett om det är nytt eller gammalt - på kort tid och till en relativt låg kostnad. Värt att överväga.

Vill du installera ett badkar på egen hand så följer installationen i fråga två steg. Det första steget är att få det nya badkaret på plats - och att kanske även ta bort det gamla badkaret. För detta kommer det att krävas minst två personer. Ett badkar är tungt och otympligt att bära. Handlar det om att du ska ta bort ett äldre badkar så kan det dessutom bli ganska stora problem sett till vikten.

Ett äldre badkar kan vara av gjutjärn och det är naturligtvis fruktansvärt tungt att lyfta. Det är också anledningen till varför många sådana badkar fortfarande är i bruk: man orkar helt enkelt inte flytta på dem. Här kan det krävas professionell hjälp i form av exempelvis en flyttfirma som specialiserat sig på tunga lyft.

Installationens andra del handlar om att följande steg ska följas:

  1. Placera ditt badkar där det ska stå. Använd ett vattenpass för att se att det står rakt. Det finns ben som går att justera. Var noggrann med detta, ett badkar som lutar eller vinglar är inte ett alternativ!

  2. Ta avloppsröret och placera det upp- och ner under badkaret - detta för att mäta avståndet mellan golvbrunn och badkarsventil. Skär av röret med hjälp av en bågfil. Var väldigt noga med mätningen och mät gärna om både en- och två gånger.

  3. Placera den kortare delen av avloppsröret i golvbrunnen medan du placerar in den längre i ventilen. Dra åt - och dra åt ordentligt.

Om du har ett badkar med gavel så sätter du gavlarna på plats i efterhand och ser till att följa de anvisningar som medföljer. Lycka till!

Kompletta badrumsrenoveringar som höjer värdet på huset.
10 Mar 2021