Konsten att välja rätt blandare

blandare till tvättställ

Valet av blandare sker ofta med mindre omsorg än då man väljer andra detaljer till badrummet. Vi upplever att många kan stå i en evighet och fundera över kakel, klinkers, badrumsskåp och beslag - men just blandaren och valet av dessa sker mindre strukturerat och mer på måfå. Man kan fråga sig varför då en blandare syns hela tiden och således spelar en väldigt stor roll i hur ditt badrum upplevs och vilket intryck man som gäst får av detta rum. För att förenkla så tänkte vi rada upp några punkter som vi anser kan fungera väl som en bas i hur man ska hitta rätt blandare till badrummet.

“Det finns några viktiga saker att ha i åtanke då man ska välja blandare. Utgå från din familjs behov, från er personliga smak och var blandaren i fråga ska sitta - det skiljer mellan dusch, badkar och handfat “

Badkar: Här tycker vi att man kan välja lite mer med ögat än ur ett rent funktionellt perspektiv. Ett badkar andas lyx och blandaren adderar den sista lilla touchen som verkligen kan höja intrycket. här har en klar trend kommit att utkristalliseras och där fler och fler väljer blandare med dubbla grepp. Något som gör att det blir lite svårare att reglera temperaturen - men som ofta blir lite lyxigare rent estetiskt. Har du barn så kan det dock vara läge att sätta funktionalitet före utseende och välja en blandare med ett vred; du vill inte att de ska bränna sig utan på ett smidigt sätt hitta rätt temperatur. Tänk även på att blandaren avgör hur lång tid det tar att fylla badkaret. Du vill inte vänta för evigt innan du kan kliva ned i vattnet.

Dusch: Samma sak gäller egentligen här. Trenden om dubbla vred har kommit starkt under senare år och många väljer sådana blandare till duschen. För en dusch så finns det dock fler alternativ även funktionellt. Vi skulle definitivt säga att du tjänar på att välja en blandare med inbyggd termostat - i synnerhet om du är småbarnsförälder: då regleras temperaturen automatiskt. För duschen rekommenderas också en så kallad eko-spärr. Den gör att vattensvinnet blir mindre och att man således även gör miljön en tjänst. En eko-spärr fungerar perfekt för familjer med tonårsbarn då dessa generellt sett duschar både längre och mer frekvent än vad som är vanligt.

Handfat: Vi skulle säga att en blandare till handfatet kombineras av estetik och funktionalitet. Det senare kan du fokusera på själva handfatet och se till att du hittar din egna, personliga stl där. Gällande blandaren så bör du tänka mer funktionellt. Ett typiskt misstag är att man väljer en för kort kran - något som gör att man knappt kan tvätta händerna. Här kan du även tänka mer på miljön och minska vattensvinnet. Det finns blandare som styrs av sensorer och som känner av - och sätts igång - dina händer. Tänk även på välja en hetvattenspärr om du har småbarn i familjen.

Några ytterligare saker att tänka på

  • Byta blandare själv? Det är fullt möjligt att göra så, men vi skulle ändå rekommendera de flesta att anlita en fackman. Inte minst med tanke på att eventuella framtida skador kan bli väldigt dyra och att det ur en försäkringssynpunkt kan vara bra att påvisa att jobbet utförts av en fackman.

  • Lätt blandare? En alltför lätt blandare är förmodligen tillverkad i plast. Den håller inte lika länge och således så bör du eftersträva lite mer tyngd.

  • Koll på begreppen: Det finns tre olika begrepp att hålla koll på vid valet av en blandare; utlopp, inlopp och CC-måttet. Det här är det som gäller för var och ett.

  • Utloppet: Blandaren har antingen ett- eller två utlopp. Du kommer att behöva två stycken om du exempelvis vill kombinera dusch och badkar. Eller om du vill ha både handdusch och takdusch.

  • Inloppet: Där leds vattnet in i blandaren. Vissa blandare har dolda ledningar medan andra har fullt synliga sådana.

  • CC-Mått: Det här är avståndet - mätt i millimeter - mellan de båda rören som leder till- och från blandaren. Ska du byta blandare så bör du ha koll på vilket CC-mått den gamla har för att den nya ska fungera. Vid en omfattande badrumsrenovering så spelar CC-måttet inte så stor roll - där kan en rörmokare justera och anpassa rören i efterhand.

 

 

Vi har lång erfarenhet av badrumsrenovering och kan skapa ditt drömbadrum

 

5 Dec 2017