Rensa, laga eller byta ut vattenlås under handfat

Här berättar vi vad du kan göra om vattenlåset läcker eller om det är stopp i det. Bör du rensa, laga eller rent av byta ut vattenlåset?

Om vattnet inte rinner av i handfatet på toaletten beror det oftast på att fett, smuts, hår och annat har fastnat. Detta går ganska lätt att åtgärda genom att rensa vattenlåset.

Enkelt att rensa ett vattenlås

Att rensa vattenlåset är enkelt och går att fixa på tio minuter. Du behöver bara en hink att samla upp vattnet i, handskar, skruvmejsel och eventuellt en tång.

Börja med att placera en hink under röret. Skruva sedan bort den nedre delen av vattenlåset och var beredd på det kommer att rinna vatten. Se till att vatten och smuts hamnar i hinken och lägg kåpan av sidan. Lossa därefter den övre ringen och sidoringen. Ta sedan ett stadigt tag om vattenlåset och böj det försiktigt nedåt tills det släpper från det övre röret. Därefter drar du ut vattenlåset från sidoröret.

Ta bort smuts med skruvmejsel

Rengör nu vattenlåset och kåpan och skölj med varmt vatten. Finns det smuts som fastnat i trånga skrymslen så går det att ta bort med skruvmejsel eller liknande. När vattenlåset är rent är det bara att skaka ur vattnet och sätta tillbaka allt på plats. Klart.

Vattenlåset läcker – så här gör du

Att det läcker från vattenlåset är ett ganska vanligt förekommande problem i svenska hem. Här berättar vi hur du lagar ett läckande vattenlås.

Vanligt att packningar är utslitna

Den vanligaste orsaken till att vattenlåset läcker är att packningarna, de små gummiringarna som sitter inuti låset, har slitits ned. Det kan också handla om att du har använt fel vattenlås eller att de är monterade på fel sätt.

Om packningarna har passerat bäst före-datum är det bästa att bara byta ut dem. Men var noga med att kontrollera att du köper en typ av packning som är avsedda för vattenlås.

Du bör dessutom vara försiktig när du monterar nya packningar. Om du skruvar åt dem för hårt, då kan de ge vika och inte kunna utföra sin funktion.

Byt ut om låset är helt utgånget

När vattenlåset inte håller tätt eller börjar spricka kan det vara aktuellt att byta ut det, då det helt enkelt har gjort sitt. När du byter ditt vattenlås gör du likadant som när du ska rengöra det. Passa dessutom gärna på att rengöra rören innan du sätter på det nya vattenlåset. Spola i handfatet för att kontrollera att det nya vattenlåset håller tätt. 

Vi har lång erfarenhet av badrumsrenovering och kan skapa ditt drömbadrum
14 Feb 2023