Så fixar du en enkel utomhusdusch

Vi får väl se om årets sommar blir lika extrem som den förra, men några soliga och riktigt varma dagar kommer vi nog åtminstone räkna med, och med dem kommer även behovet av att svalka oss bli aktuellt. Det är ju inte alla som bor precis vid en sjö eller annat vattendrag, där det bara är att hoppa i spat när det blir för varmt eller när man vill göra sig ren.

”En utomhusdusch kan du fixa med väldigt enkla medel, men du kan också investera i en specialiserad lösning med blandare och bygga ett helt trädäck till din utomhusdusch”

Att kunna duscha i trädgården är något som många tycker om. Det är något speciellt med att stå ute i det fria och känna vattnet strila nerför kroppen. Ofta står man ju inte ute och duschar i en kvart, utan det handlar mer om att man snabbt vill göra sig lite renare eller kanske bara svalka av sig efter att ha arbetat i trädgården eller varit ute på en löprunda. En utomhusdusch kan du fixa med väldigt enkla medel, men du också investera i en specialiserad lösning med blandare och bygga ett helt trädäck till din utomhusdusch.

Den enklaste lösningen – en vattenkanna

Det här är så enkelt att man inte riktigt tror att det ska funka. Men det gör det, och utmärkt dessutom. En rejält tilltagen vattenkanna kan bli en perfekt utomhusdusch genom att helt enkelt fyllas och hissas upp i exempelvis ett träd. För att duscha drar du i ett rep som du fäst vid kannans pip. När kannan tippar över kommer en lagom stråle, och en femtonliters vattenkanna räcker gott och väl för att göra sig ren. Det kan vara bra att hänga upp kannan några timmar innan man vill duscha. Låter du den hänga i solen blir vattnet behagligt varmt.

Andra typer av enkla utomhusduschar

I butikerna finns många andra varianter på mer eller mindre enkla utomhusduschar. En av de allra enklaste konstruktionerna består av en svart gummibehållare, som inte tar någon plats alls när den inte används. Men den kan fyllas med vatten och hängas upp. Nedtill har den ett litet vrede och ett duschmunstycke som ger en skön stråle. En fylld duschsäck värmer vattnet på bara ett par timmar i solen.

Ett annat superenkelt sätt att svalka sig är förstås att bara koppla ett duschmunstycke direkt på trädgårdsslangen. Låter man slangen ligga i solen en stund får man en behaglig temperatur på vattnet. Åtminstone en liten stund, tills det varma vattnet tar slut och strålen blir iskall. Men då har man förhoppningsvis hunnit duscha av sig det värsta trädgårdsdammet.

Något att stå på

Att bara låta vattnet sugas upp av marken är inte bra i det långa loppet. Dels mår marken inte bra av det, och dels blir det otrevligt att stå i lera och duscha. I stället kan man ställa en träpall där man vill duscha, och se till att duschen står i en lutning så att vattnet leds bort. En annan lösning är att lägga stenplattor under duschen. Mycket sköna att stå på när man duschar.

kvinna duschar utomhus

Lite tjusigare utomhusduschar

Det finns ganska avancerade utomhusduschar, som kan kopplas till trädgårdsslangen men som har inbyggda varmvattenberedare och blandare som man själv kan ställa in temperaturen med. Vill du kunna ta ordentliga duschar utomhus kan det vara bra att investera i en sådan lösning, och dessutom bygga insynsskydd och kanske ett helt trädäck till sin utedusch. Är du ute efter något avancerat men inte vet riktigt hur du ska gå till väga, kontakta oss så hjälper vi dig att få till en riktigt fin utedusch lagom till sommaren!

Kompletta badrumsrenoveringar som höjer värdet på huset
20 Jun 2019