Skötbord i badrum | Gör så här

När man har en liten bebis på ingång är det dags att bereda plats i badrummet för ett skötbord. Ett skötbord är den mest praktiska lösningen, och den mest praktiska platsen att skötbordet är badrummet. Varför? Jo, ett skötbord ger dig rätt arbetshöjd, du slipper stå på knä framför sängen eller sittande på huk om du byter på bebisen på en matta på golvet. På ett skötbord kan du dessutom ha tvättlappar, handdukar och blöjor nära till hands, till exempel i en utdragbar låda eller ett underliggande hyllplan.

”Det går lätt att få tag på välbyggda, säkra och praktiska skötbord , men har du ont om plats kan du också vinna mycket på att bygga ett eget enkelt skötbord”

Att ställa skötbordet i badrummet är som sagt den mest praktiska lösningen, mest på grund av tillgången på rinnande vatten. Här skulle köket också kunna vara ett alternativ, men med tanke på hygienen är det kanske inte optimalt. Ett badrum är dessutom väldigt lätt att göra rent, och en ren och fräsch miljö är av stor vikt när man tar hand en liten bebis.

Bygga ett eget skötbord

Det går lätt att få tag på välbyggda, säkra och praktiska skötbord från till exempel IKEA eller något byggvaruhus, men har du ont om plats kan du också vinna mycket på att bygga ett eget enkelt skötbord. Många nyblivna föräldrar bor trångt i äldre lägenheter och badrummen är oftast inte dimensionerade för moderniteter som skötbord. Förr i tiden var det vanligt att man hade ett skötbord som lades tvärs över badkaret, men i och med att många badrum rivits ut i och med badrumsrenoveringar har den lösningen försvunnit. Ur ergonomisk synpunkt är det heller ingen vidare lösning.

skötbord i badrum mamma och barn

De tre viktigaste egenskaperna

I grunden bör ett skötbord vara tre saker: stadigt, säkert och lagom högt. De två första är för bebisens kull och den sistnämnda för din egen. Ni kan som nyblivna föräldrar räkna med åtminstone fyra fem blöjbyten varje dag i minst ett år antagligen längre, och att kunna stå bekvämt är ett måste om ni inte vill drabbas av ryggproblem.

En enkel lösning

En enkel lösning på ett stadigt och säkert skötbord kan se ut så här: Två rektangulära träskivor av exempelvis plywood, anpassade för att både få plats för en växande bebis och samtidigt passa in i badrummet. På den övre skivan ska bebisen ligga och på den undre kan tvättlappar, blöjor och dylikt förvaras. Runt skivorna fästs lister, mint 6-7 centimeter höga, för att förhindra att den lilla kan rulla av skötbordet.

I varje hörna av skivorna sågas ut plats för träreglar som utgör benen. Dessa limmas och skruvas fast. För extra stadga kan man även fästa några reglar mellan benen längst ner mot golvet. En stadig och enkel konstruktion som inte kosta mer än några hundralappar i materialkostnader. På ett byggvaruhus hittar du allt material du behöver, ta med en enkel skiss så får du hjälp at välja lämpligt material. Att bygga ett skötbord själv är enkelt och roligt, men kolla gärna marknaden innan, chansen är stor att du hittar ett billigt och säkert skötbord som är passar i ert badrum, även om ni bor trångt.

 

Kontakta oss för en badrumsrenovering.19 Mar 2018