Svartvitt badrum - inredningstips

Ett svartvitt badrum sticker ut och bryter normerna av vad man förväntar sig av badrummet. Det skapar spänning, det skapar personlighet och en stram, minimalistisk miljö. Det svartvita badrummet är en dröm för många, men det kräver mod för att våga ta steget fullt ut. Vågar du?

Om man vill ha ett svartvitt badrum så gäller det att hitta en balans. Det finns några fallgropar och en av de tydligaste ligger i sakens natur: det kan bli för tråkigt och för själlöst. Rådet är att man planerar noggrant innan och försöker att se vilka saker som ska vara vita - kakel och handfat exempelvis - och hur pass mycket svart man vågar addera. En duschvägg i svart metall kan ofta räcka väldigt långt gällande mer fasta detaljer. Mindre detaljer som spegelram, lampor och exempelvis kranen kan sedan komplettera.

Låter man den svarta färgen få övertaget så finns en risk att badrummet blir för mörkt och för opersonligt. Man måste hitta en harmoni och en varm känsla, även om det handlar om två så pass starka färger som svart och vitt. Ta gärna hjälp innan.

Det är inte helt lätt att hitta en balans. Skulle vi ge ett råd så handlar det om att låta det vita vara i överläge. För mycket svart kan skapa en mer luguber och - faktiskt - lite skrämmande miljö. Det är skillnad på att se ett badrum i en inredningstidning och att leva i detsamma i vardagen. En bild kan fånga dina drömmar och skapa en wow-känsla, men i det verkliga livet så finns andra parametrar att ta hänsyn till.

Tänk praktiskt och hitta en mysfaktor

Badrummet är en plats där du spenderar en hel del tid i och här måste man även se till trivsel, harmoni och även en viss mysfaktor. Det är, helt enkelt, en risk i att badrummet blir för kallt, för minimalistiskt och för tråkigt om man går all-in med svarta fogar, svart toalett, svart kommod och svarta handdukstorkare.

svartvitt badrum

Det går att ta hjälp med detta innan. Genom att se olika 3D-ritningar och visualiseringar så kan man skapa sig en bra bild över hur ett framtida badrum i svartvitt skulle se ut och även se hur pass mycket svart och hur mycket vitt som skulle kunna fungera.

Börja med golvet och jobba dig uppåt

Golvet är en bra sak att börja planeringen med. Det täcker, trots allt, hela badrummet och det spelar en gigantisk roll i hur upplevelsen och intrycket blir. Vill du ha ett svartvitt badrum så är golvet det första du ska börja planera. Idag finns väldigt många alternativ.

Många tänker direkt på det schackrutiga golvet. Det är ingen dum idé, men man bör även vara medveten om att det finns andra lösningar. Ett schackrutigt golv kan kännas som väldigt strikt och stramt.

Väljer man istället andra former på klinkerplattorna så kan man få en mer trivsam, lite lekfull, yta. Detsamma gäller exempelvis mönstrade plattor i exempelvis det populära marockanska utförandet. Svarta klinkerplattor i octagonform ger också lite extra personlighet och ett välkommet avbrott från hur det normalt ser ut i ett badrum. I och med att svart och vitt kan skapa en kyligare atmosfär så bör man även överväga golvvärme i samband med att man sätter in golvet.

Fokus på belysningen

Det går att skapa ett personligt och varmt badrum även i svartvitt. Här bör man tänka på belysningen och försöka hitta mer riktad sådan. I synnerhet om man väljer att gå vidare med många svarta detaljer. Ljus i form av spotlights fungerar alltid, men här kan man även välja att addera exempelvis vägghängda lampor ovanför valda punkter - badkaret, handfatet och ovanför dörren. Det skapar en möjlighet att slippa det dunkla och alltför mörka rummet. Vi ska även säga att exempelvis levande ljus är en bra lösning.

Tänk även på att tillföra lite liv och personlighet. Olika växter fungerar utmärkt i svartvita badrum. De ger känsla och de skapar harmoni. Att bryta av med trädetaljer ger också lite extra värme. Textilier är nästan ett måste om man vill få en varmare atmosfär. Grunden kan vara kall och minimalistisk, men man kan - och bör - låta lite värme få plats och spela en roll i ett svartvitt badrum. Vill du ha hjälp med att bygga ditt drömbadrum? Kontakta oss redan idag!

Kompletta badrumsrenoveringar som höjer värdet på huset
15 Oct 2019