Tips på bra avfuktare till lägenhet

I lägenheter och andra utrymmen där det är hög luftfuktighet går det att undvika problem med fuktskador eller mögel med en avfuktare. Det finns flera olika typer av avfuktare och vilken som passar bäst beror främst i vilket utrymme den ska användas.

Avfuktare kan delas in i tre huvudsakliga typer: 

  • Kondensationsavfuktare

  • Sorptionsavfuktare

  • Varmkondensering (mindre vanligt förekommande)

Avfuktarens jobb är att sänka den relativa luftfuktigheten i ett utrymme. Den mäts i procent och talar om hur stor del av den totala luftfuktigheten som råder. Maximal luftfuktighet är att luften är så fuktig den kan vara utan att vattendroppar bildas.

Utgå från temperaturen när du väljer

Om du vill veta vilken typ av luftavfuktare som lämpar sig bäst för ett ändamål så utgår du från temperaturen. Avfuktningssystem som bygger på nedkylning fungerar inte när temperaturen är för låg. I dessa fall fungerar det bättre med avfuktare som bygger på absorption eller aktiv uppvärmning. 

Här är några tillfällen då det kan behövas en avfuktare i en lägenhet:

  • Den naturliga ventilationen har störts av någon anledning. Detta kan hända när skräp har samlats i ventiationsaxeln. 

  • Luftintaget är orilltäckligt. Detta kan ibland orsakas av felaktigt installerade tvåglasfönster av plats.

  • Ett akvarium eller en dekorativ fontän kan leda till stor avdunstning av fukt i en lägenhet.

  • Många inomhusplantor. Om man sprutar mycket vatten från en sprayflaska kan faktiskt leda till att fukten ökar avsevärt i en lägenhet.

  • Felaktig vattentätning av taket. Rum som ligger under ett dåligt täckt tak kommer alltid ha hög luftfuktighet under de våtare årstiderna. 

Räcker bra med en liten modell i lägenheten

I en lägenhet eller ett litet hus räcker det att installera en enhet med en kapacitet på 15 till 50 liter. Trots litenheten kan en sådan hushållsavfuktare ge stor effekt. Om man använder den korrekt kan den normalisera fukten där människor bor.

Luftavfuktare i lägenheter kan ha många fördelar, bland annat att de ökar byggnadens livslängd, skyddar från dimma och kondens på fönster och andra glasytor. Dessutom slipper man att möbler, böcker och andra föremål sväller av fukten. Uppvärmningskostnaderna sänks eftersom det behövs en mindre mängd vattenenergi för att värma luft med en normal grad av fukt.

Vi har lång erfarenhet av badrumsrenovering och kan skapa ditt drömbadrum
21 Nov 2022