Utnyttja ROT-avdraget på bästa sätt vid badrumsrenovering

Att renovera ett badrum är en rejäl investering och inget som man gör utan att tänka igenom både planering och finansiering i förväg. Som tur är finns statens ROT-avdrag som gör det lättare att betala din badrumsrenovering i Stockholm. Tack vare pengarna du sparar kanske du har råd att investera i ett lite lyxigare badrum än annars. Det kan vara en smart idé då det höjer värdet på din bostad.

ROT-avdraget gäller endast för jobbet

Statens ROT-avdrag skapades både för att generera nya arbetstillfällen i byggsektorn och för att hjälpa människor att underhålla sina hus regelbundet så att de håller en modern standard.

Viktigt att komma ihåg när du utnyttjar detta avdrag är att det endast täcker arbetskostnaden. Materialkostnader för tätskikt, kakel eller badrumsporslin ingår alltså inte. Dock så är det just arbetskostnaden som utgör merparten av en badrumsrenovering, så du kommer definitivt att märka skillnaden på slutfakturan.

Ursprungligen låg ROT-avdraget på 50% av arbetskostnaden, men sedan 2016 har ersättningen sänkts till 30% för att kunna fortsätta finansiera detta avdrag från statens sida. Oavsett så är det ett mycket välkommet tillskott vid stora renoveringar och annat underhåll när man äger ett hus.

Du kan få ersättning upp till 50 000 kronor per person och år. För ett hushåll med två vuxna kan ni alltså få upp till 100 000 kronor ersättning.

För att kunna utnyttja ROT-avdraget krävs det givetvis att du använder dig av ett byggföretag som är registrerat för F-skatt då ersättningen verifieras mot vad hantverksföretagen själva uppger till Skatteverket.

Byggfirman tar hand om pappren

Till en början var det beställaren, alltså du som kund, som var tvungen att fylla i blanketten för att kunna utnyttja avdraget och du fick vänta till efter skattedeklarationen hade godkänts innan du fick tillbaka pengarna.

Idag går det mycket enklare då det är firman som du beställer arbetet av som skickar in pappren. Du behöver bara kontrollera på din inkomstdeklaration att uppgifterna stämmer. Det går även bra att logga in med e-legitimation hos Skatteverket (https://www.skatteverket.se/privat/sjalvservice/allaetjanster/tjanster/rotochrutminaavdrag.4.76a43be412206334b89800016638.html) för att se hur mycket ROT-avdrag du har utnyttjat under året.

Avdraget görs direkt på fakturan, så du får rabatten omedelbart och betalar därmed en lägre slutsumma. Du behöver inte oroa dig för att lägga ut pengarna i förväg och behöver inte vänta på att de ska betalas ut i samband med skatteåterbäringen. Allt sköts automatiskt och du behöver bara kontrollera att summorna som anges på fakturan stämmer överens med det som sedan anges i skattedeklarationen i efterhand. Ett väldigt smart och enkelt system.

Med tanke på att arbetskostnaden på en normal badrumsrenovering kostar tiotusentals kronor kommer ROT-avdraget definitivt att göra skillnad, så se alltid till att välja en firma som arbetar lagligt och gör avdraget åt dig direkt.

 

Vi har lång erfarenhet av badrumsrenovering och kan skapa ditt drömbadrum

 

14 Sep 2017