Välj rätt kakel till badrummet

Det svåra med att välja kakel till ett badrum ligger i att det finns ett i det närmaste enormt urval av både färger, finish, mönster samt storlekar på plattorna. Går du in i en butik så kan det nästan bli för mycket - du kommer förmodligen att hitta extremt många snygga kakelplattor som samtliga skulle passa ypperligt i ditt badrum. Vårt första råd är att du faktiskt tar hem några av dessa kakelplattor och provar dessa mot väggarna i ditt hem.

“ Be om goda råd i butiken. Fråga gärna om det är möjligt att ta hem några kakelprover; det är lättare att se vad som passar då man befinner sig i hemmet “

Det är lätt att bli lite fartblind då man står i butiken; får man istället prova i sitt eget hem - i lugn och ro - så blir det ofta lite enklare att sortera ut vad som fungerar och vad som inte gör det. De flesta återförsäljare av kakel erbjuder den här möjligheten och den tycker vi att du ska utnyttja.

kakel och klinker i badrum

Välj rätt storlek på kakelplattorna

Då man väljer storleken på kakelplattorna så brukar det inte vara någon dum idé att att använda sig av devisen om don efter person. Det vill säga, har du ett mindre badrum så fungerar ofta mindre plattor bättre än större. stora kakelplattor i ett mindre badrum blir lätt överdimensionerade och gör att rummet i fråga upplevs som mindre.

I ett större badrum så kan man välja lite större kakelplattor - men här skulle vi ändå säga att man kan välja de lite mindre plattorna i exempelvis duschen. Av samma skäl som ovan; i och med att duschutrymmet är litet så vill du, så att säga, inte ytterligare förminska det genom större kakelplattor. Detta som ett litet tips.

Det går utmärkt att blanda mellan stora- och mindre kakelplattor och genom detta lura ögat att rummet - eller området - i fråga är större än vad det egentligen är.

Vilka färger gäller för kakelplattor?

Som sagt, det finns ett extremt stort utbud av kakelplattor och man kan egentligen inte peka på att någon variant ska passa bäst för just dig. Det man däremot kan göra är peka ut några rådande trender som kanske kan vara spännande att hämta lite inspiration från.

Vi ska dock säga att kakel är lite speciellt då det kommer både till kostnad och livslängd. Kakelplattor har dels hög hållbarhet - de håller i flera, flera år - och dels så kostar det pengar att byta kakel. Att då haka på en trend bara för att; det kan visa sig väldigt kostsamt i längden.

“ Det kan vara fördelaktigt att välja ett mer tidlöst kakel. Kakelplattor är dyra och du vill inte byta bara för att en trend börjat avta “

Bättre är kanske att tänka lite mer långsiktigt och välja kakel som man vet kommer att hålla i längden och som andas mer tidlöshet - vitt, svart och grått är bra färger som står emot tidens tand och som håller över tid. Dessutom är dessa färger lätta att matcha med. Du kan addera färg i exempelvis badrumsmattan, beslag och på handdukar.

Ska man se till några trender som råder så kan vi rada upp några av dessa nedan:

  • Starka färger som andas retro. Den senaste trenden är att man ser att fler och fler väljer starka färger. Tänk dig sjuttiotalets färgexplosioner och se ett badrum som påminner om en regnbåge framför dig. Gult, grönt, rosa, blått - gärna blandade, men med tydliga avskiljare för varje område.

  • Vågad geometri. En annan trend gäller kakelplattornas form. Fler väljer bort de rektangulära och fyrkantiga formerna till förmån för plattor som ser ut som hexagoner eller romber. Vill du ytterligare höja upplevelsen av dessa mönster så kan du addera skuggor som ger en känsla av 3-D. Lite klassisk Tromp l´oeil.

  • Kakel - men ändå inte. Trä är material som ger mer levande rum, men det är sällan gångbart i badrum. Det går att använda, men man måste vara lite försiktig då vatten och trä är en lite sämre kombination. Här finns det dock alternativ i form av kakel och klinkers som imiterar just trä. perfekt för att ge harmoni till ditt badrum. En riktigt het trend.

 

Vi har lång erfarenhet av badrumsrenovering och kan skapa ditt drömbadrum

 

5 Dec 2017