Våtrumsmatta eller kakel i badrum?

Vad man ska ha på golvet är en av de viktigaste frågorna när man ska renovera badrummet. Golvet är det i särklass känsligaste området i ett badrum, undersökningar visar att mer än tre fjärdedelar av alla fuktskador i badrum beror på bristande ytskikt i golvet. Fuktskador pga undermåligt golv i badrum har blivit vanligare sedan 90-talet, då många av de gamla våtrumsmattorna revs ut ur svenska badrum. De ansågs omoderna och byttes i stället ut mot kakel, klinker eller andra typer av golv. Problemet var att trots att keramikplattor är ett utmärkt material i badrumsgolv så ställer det samtidigt krav på ett hundraprocentigt tätskikt, eftersom keramikplattor i sig inte utgör något skydd mot fukt. Bristande kunskap i hur man utför ordentliga tätskikt gjorde tyvärr att många badrum blev utan heltäckande fuktskydd.

nyrenoverat badrum

Idag är kunskapen kring våtrumsarbete större och dessutom är materialen av högre kvalitet. Frågan om man ska välja matta eller kakel till badrumsgolvet är numera snarare en fråga om pris och estetik än om säkerhet. Vi på Badrumsfixarna har behörighet för arbete i våtrum och ser till att du får ett säkert och stilrent golv oavsett om du väljer våtrumsmatta, kakel eller klinker.

Våtrumsmatta

Våtrumsmatta sågs tidigare som ett renodlat budgetalternativ till keramikplattor, det ansågs inte vara lika fint. Så är dock inte fallet idag. Numera finns våtrumsmattor att hitta i en stor mängd mönster, färger och strukturer och allt fler inser de estetiska och praktiska fördelarna med en snygg våtrumsmatta. Det är dock fortfarande ett billigare alternativ till kakel; både material- och arbetskostnad blir lägre.

En våtrumsmatta är en fuktspärr i sig själv och kräver därför inte lika mycket underarbete som ett golv av keramikplattor.Den tekniska utvecklingen vid tillverkningen av mattor har dessutom bidragit till att de numera är ännu motståndskraftigare och slitstarkare än tidigare. För en livad barnfamilj är en tålig våtrumsmatta ett bra val till golvet i badrummet, både ekonomiskt och praktiskt.

När man lägger en våtrumsmatta är det ytterst viktigt att få tätt i skarvar och kring golvbrunn och rörgenomdragningar. Därför ska man alltid anlita en professionell hantverkare med behörighet för badrum när en våtrumsmatta ska läggas in. Får du fuktskador till följd av icke fackmannamässigt utfört arbete löper du risk att bli utan ersättning från försäkringsbolaget.

Kakel och klinker

Keramikplattor är en klassisk och stilren lösning till badrumsgolvet. Materialet känns ”typiskt badrum”, är skönt att gå på och passar utmärkt med golvvärme. Kakel och klinker finns i en mängd former och färger och går därför lätt att variera i oändlighet. Ett svartvitt rutmönster med kvadratiska kakelplattor blir ett modernt och fräscht badrumsgolv som känns uppfriskande och lyxigt att ha under fötterna om morgnarna.

Kakel är tåligt men kan gå sönder om man tappar något hårt på det. För familjen med livade, lekande barn kan därför en våtrumsmatta vara ett bättre alternativ. Vill man kan man alltid lägga kakel över mattan senare.

Det är också viktigt att tänka på att keramikplattor släpper igenom fukt. Det ställer med andra ord ett högre krav på underhållsarbete än en våtrumsmatta. I gengäld är känslan som ett golvvärmt kakelgolv ger svårslagen.

Vi på Badrumsfixaren har Byggkeramikrådets våtrumsbehörighet och du kan känna dig trygg med att ditt kakelgolv läggs enligt branschens regler utan risk för fuktskador. Av oss får du ett kvalitetsdokument efter utfört arbete som är ovärderligt att ha vid till exempel en bostadsförsäljning.

golvvärme kakel

Golvvärme

Man kan installera golvvärme både under våtrumsmatta och kakelgolv. Dock är det inte alla våtrumsmattor som klarar golvvärme, så det gäller att välja en modell som är godkänd. En våtrumsmatta har inte heller samma värmebevarande egenskaper som keramikplattor och fördelar heller inte värmen lika jämnt. Golvvärme kommer därför bäst till sin rätt med ett kakel- eller klinkergolv. Har man tillgång till billig el under natten kan ett kakelgolv värmas upp på natten och behåller sedan värmen under hela dagen. En smidig och ekonomisk lösning.

Professionell hjälp

När det gäller badrumsrenovering och framför allt arbete med tätskikt är det absolut bäst att anlita professionell hjälp av våtrumsbehörig firma. Det finns mycket som kan gå snett. Ett tätskikt i ett badrum är inte starkare än sin svagaste punkt, och det räcker med ett hål stort som ett nålskikt för att fukten ska bryta igenom. Fogar, rörgenomdragningar och kanter vid golvbrunn är känsliga saker och kräver ett fackmannamässigt utfört arbete.

Avslutningsvis

Vid försäkringsärenden och vid en eventuell lägenhetsförsäljning är det guld värt att kunna visa upp dokument på att våtrumsarbetet har utförts korrekt av en auktoriserad firma.

Du har också rätt till ett ROT-avdrag på 30% av arbetskostnaden. ROT-avdraget ansöker vi om för din räkning och drar av det på fakturan innan vi skickar den till dig. Vi får sedan den subventionerade delen i ersättning av staten.

Kontakta oss så kommer vi tillsammans fram till den bästa lösningen för ditt badrum!

 

Vi har lång erfarenhet av badrumsrenovering och kan skapa ditt drömbadrum

 

20 Nov 2017