Växter som passar i badrummet

Vilka växter fungerar bäst i badrummet?

Badrummet fyller idag en funktion i att reducera stress. Många personer idag har få ventiler i vardagen som ger lugn och ro.

Stress har blivit en folksjukdom och att inreda ett badrum i syfte att ge harmoni har blivit vanligare. Genom att välja naturliga material, mjuka färger och många växter så kan man få en naturlig väg till avslappning i det egna hemmet. Växter är viktiga i detta, men vad gäller badrummet så fungerar inte vilka sådana som helst.

växter i badrummet

Växter i hemmet har blivit väldigt vanligt. Genom växter så får man ett mer harmoniskt och ombonat hem som skapar både trivsel och personlighet. Växter gör skillnad och höjer det rent estetiska till nya nivåer. Det är ingen slump att växter och blommor tagit steget innanför våra dörrar på ett så påtagligt sätt som idag. Detta med det gällande stress vi gick igenom ovan: genom gröna, prunkande växter ges man en naturlig avslappning.

Dessa växter fungerar bättre i badrum

Valet av växter kan emellertid aldrig ske på måfå. I badrummet bör man tänka ett extra varv. Både gällande vilka växter som passar och gällande vilken placering de ska ha. Många badrum saknar exempelvis ett naturligt ljusinsläpp. Där vi i övriga hemmet har fönster som erbjuder växterna ljus så finns sällan den möjligheten i badrummet där man helst inte vill ha någon insyn. Detta i kombination med fukt gör att många växter inte överlever i den miljö som finns i badrummet.

Vi tänkte här gå igenom några växter som fungerar utmärkt att placera i ett badrum och som heller inte kräver så mycket skötsel av dig. Listan nedan har ingen inbördes ranking utan handlar mest om de växter som fungerar. Vilka av dessa som du tycker är snygga och bäst lämpade mot den övriga inredningen i ditt badrum är en fråga som enbart du kan svara på.

  • Dracena. Dracena påminner om en palm och det är en växt som kommer i många olika storlekar. Fördelen med dracena är att den inte kräver så mycket ljus för att överleva. Däremot så mår den ypperligt av värme och fukt. Temperaturen ska aldrig ligga under 15 grader. Växten ska vattnas sparsamt.

  • Svärmorstunga. Svärmorstunga är en tjockbladig växt som kan växa upp till närmare 1.5 meter. En stor fördel med denna växt är att den klarar av viss uttorkning. Har du en förmåga att glömma att vattna - eller om du ska åka på en semester - så kommer din svärmorstunga ändå att överleva. Temperaturen är emellertid viktig: svärmorstungan mår bäst i omkring tjugo grader.

  • Fredskalla. Fredskallan kräver inte så mycket av dig som ägare. Den behöver inte vattnas så ofta och den kan till och med blomma i mörka, lugubra miljöer. Detta gör den till ett bra val i ett badrum.

  • Förmakspalm. Förmakspalmen behöver vattnas regelbundet och även duschas med jämna mellanrum. Miljön i ett badrum är väldigt passande för växtens behov i och med att fukt regelbundet bildas. Det är en väldigt tålig växt som, rätt skött, kan överleva i flera år.

  • Kalatea: Bryt gärna av det gröna med en växt som har andra färger. Kalatean har rosa, vita och gula blad och det ger ytterligare en dimension till ett badrum. För att denna växt ska överleva så krävs emellertid ett visst ljusinsläpp i badrummet.

  • Fjäderkalla. Fjäderkallan är en växt som klarar av miljöer med sämre ljusinsläpp. Att den dessutom trivs ypperligt i fuktiga rum är en annan fördel. Gällande skötsel så behöver den vattnas med jämna mellanrum och torka ut mellan dessa tillfällen.
Kompletta badrumsrenoveringar som höjer värdet på huset.
25 May 2021