Badrumsskåp under handfat

Förvaring i badrummet kan vara knepigt men det finns några bra lösningar till problemet. Här får du några tips kring badrumsskåp under handfat.

Många enkla modeller på marknaden

För den som har ett klassiskt vägghängt handfat utan tillhörande skåp finns flera olika modeller man kan köpa till utan att behöva renovera eller krångla med rör och ledningar. Skåpen byggs helt enkelt ihop och ställs på plats under handfatet.

träskåp under handfat

I skåpet finns en urgröpning för vattenledningar och avloppsrör och även om det inte är den allra snyggaste lösningen så är det väldigt praktiskt och enkelt. Detta är dessutom en bra lösning för den som inte planerar en renovering men ändå vill få in ett badrumsskåp i badrummet.

Planerar man däremot att byta ut hela eller delar av badrummet kan det vara en bra idé att välja ett handfat med tillhörande badrumsskåp redan från början. Även här finns det oändligt med modeller att välja bland och man väljer helt enkelt det man gillar bäst.

Ett helt vägghängt skåp, ett med ben eller en kompakt variant som står stabilt på golvet. Både skåp och tillhörande handfat finns i olika storlekar, utformningar och kvalitéer så kolla på flera olika alternativ och var noggrann med att ta mått innan något köps.

Platsbygga badrumsskåp

Ett annat sätt för den som vill få till det perfekta skåpet utifrån både behov och önskemål om utseende är att platsbygga ett. Detta är inte så svårt som man tror och det finns många bra guider att hitta på nätet. Här hittar man också mänger av inspiration och det kan vara klokt att samla på sig lite idéer innan man påbörjar bygget.

Det finns också flertalet företag som erbjuder platsbyggda badrumsmöbler, däribland skåp att ha under handfat. Detta blir såklart dyrare än att köpa ”vanliga” möbler som man skruvar ihop själv och monterar men det kan vara väl värt att lägga en extra slant på för att få det precis som man vill.

Generöst med förvaring

Oavsett vilken typ av badrumsskåp man väljer att ha under sitt handfat är det ett utmärkt sätt för att få in mer plats för förvaring i badrummet. Just detta är något som många har problem med eftersom badrummen ofta är ett av hemmets allra minsta rum. Det kan vara svårt att få plats med det allra nödvändigaste så som rengöringsmedel, toalettrullar, extra handdukar och annat som man helst inte vill ha framme.

Badrumsskåpet under handfatet är perfekt för den här typen av saker och dom flesta modeller sväljer mer än man tror. Genom att inreda skåpet med korgar kan man även få plats med många små saker så som smycken och annat.

Tänk på det här

Att ha ett badrumsskåp under handfatet är som sagt väldigt praktiskt och dessutom snyggt men det finns också några saker som är bra att tänka på. För det första är det viktigt att välja en modell som inte är för stor. Skåp är ganska otympliga möbler och om det ser för stort ut kommer det inte heller se snyggt ut, även om det rent tekniskt sett får plats.

En annan sak som är viktig att tänka på är var i rummet skåpet och handfatet ska placeras. Är det till exempel bredvid en dusch bör man välja ett skåp som är tåligt mot fukt och vatten. Väljer man ett i trä eller masonit finns en risk att det sväller och bli fult av fukten som kommer från duschen.

Tänk också på att välja ett badrumsskåp som passar ihop men den övriga inredningen i badrummet. Byter du bara ut delar av inredningen är det ändå viktigt att försöka behålla den röda tråden för att det inte ska kännas rörigt.

Kompletta badrumsrenoveringar som höjer värdet på huset
4 Mar 2020