I Sverige så har privatpersoner aldrig lagt så mycket tid och pengar på renoveringar, inredning och design som nu. Svensken prioriterar det egna hemmet framför exempelvis bilar och resor. Roligt, men även lite riskfyllt. Kan man exempelvis vid en badrumsrenovering A) sätta eget kakel och B) i så fall, borra i kaklet i fråga? Svaret är ja och vi ska gå igenom hur det senare ska gå till.
Regler för dig som ska borra i kakel
Det finns några viktiga huvudregler då det kommer till att borra i kakel. Det första är att du måste säkerställa att det är säkert. Ska du borra i samband med en badrumsrenovering - som sker i ett våtutrymme - så måste du också se till att det inte råder någon risk att du borrar genom exempelvis en elledning. Kontakta därför alltid en behörig elektriker innan som kan visa dig var du får- och inte får borra. Tänk även på att borrning i våtutrymmen kan medföra andra risker: fyll alltid igen med silikon, använd plugg och montera tillbehöret som ska upp efteråt. Kontakta gärna ditt försäkringsbolag också och se hur de ställer sig till eventuella utbetalningar om en privatperson utfört arbete i våtrum.
En annan sak att ha i åtanke och som tillhör grunderna i kakelborrning är att använda rätt verktyg: en riktig borrmaskin är ett måste. Har du ingen egen sådan så bör du definitivt hyra en borrmaskin hos antingen kakel-leverantören eller hos en bygghandel.
Detsamma gäller för övrigt för kaklet. Ju bättre kvalitet kaklet har, desto enklare blir borrningen. Som ytterligare tips kan vi säga att trycket på borrmaskinen ska vara lagomt: tryck inte för hårt - då kan kaklet spricka.
Så borrar du i kakel
Med dessa grunder i kakelborrning avklarade så fortsätter vi med vår guide. Enklast blir det om vi radar upp stegen och förklarar hur du ska gå tillväga:
- Rengör kaklet. Ta en fuktig trasa och torka av alla kakelplattor. Var även uppmärksam på eventuella sprickor eller skador. Ser du en spricka så var inte rädd för att byta ut den plattan.
- Välj rätt borr. Som vi sa ovan, rätt borr kommer att spela en väsentlig roll i det färdiga resultatet. Det finns speciella borrar avsedda för keramisk borrning. En diamantborr kan vara en sund investering och i synnerhet om du valt ett hårdare kakel - exempelvis i granit. Det går att hyra sådana om du inte vill ta investeringen som ligger i att köpa en egen. Vilket kan vara en sund idé om det bara handlar om en enstaka borrning.
- Skydd! Kakel och borrning i keramiska plattor kan vara riskfyllt och speciellt gäller detta för ögonen. Det kan lossna flisor som kan åsamka stor skada. Använd därför alltid skyddsglasögon!
- Markera. Att borra i kakel innebär att du ska borra på en glatt yta. För att förhindra att maskinen glider och repar kaklet så kan ett enkelt trick vara bra att använda sig av: sätt ett kryss med tejp och borra i mitten av detta. Du kan med fördel använda en hammare och den borrspets du ska använda för att - försiktigt - slå upp ett litet hål.
- Borra metodiskt. Oavsett vilken borr du använder så ska du borra långsamt och med ett relativt litet tryck. Om du trycker för hårt så kan kaklet spricka och detta både på fram- och baksidan. En spricka på baksidan - som inte syns - kan vara lika allvarlig sett ur ett funktionellt perspektiv som en platta som spruckit på framsidan.
- Spraya. Det kan bli hett i samband med borrningen. Något som kan skada kaklet. Detta kan förhindras genom att du har en sprayflaska till hands och där du - ungefär var tjugonde sekund - blötlägger området. Om du märker att din borr blir för het? Ta en paus. Att borra i kakel är ingen sprint, det handlar om att skynda långsamt. Lycka till!
Andra inlägg
- Alternativ till varmvattenberedare
- Sätta upp tavlor på kakelvägg i badrummet – tips och råd
- Dålig lukt från golvbrunn – åtgärder och orsaker
- Välj rätt villaförsäkring
- Byta bastuaggregat – en guide
- Duschdraperi eller duschkabin?
- Rensa, laga eller byta ut vattenlås under handfat
- Bli av med svartmögel i badrummet
- Tips på bra avfuktare till lägenhet
- Inbyggda fuktsensorer – så fungerar det