Hur ofta ska man rengöra badrummet?

Det blir bäst om man städar badrummet lite varje dag då detta är en yta som ofta används flitigt i familjen. Kan man få till det som rutin att varje person som varit inne på toaletter ser till att toalettskålen och ringen är rena samt att handfatet är avtorkat efter varje användning så har man kommit lång. Dock är det relativt ovanlig att den här typen av städstandard hålls.

Det behövs dessutom en lite mer rejäl städning minst en gång varje vecka då man även städar runt omkring toalettstol och handfat, rengör detaljer såsom ljusknapp, torkar golv, rengör dusch eller badkar samt även tittar på hur väggar och tak ser ut.

Minska spridning av bakterier

På toaletten finns det väldigt mycket bakterier och de kan lätt hamna på dina händer och på andra föremål som finns i badrummet. Du kan minska bakteriespridningen genom ett antal goda vanor.

Fäll ner locket

När du skall spola på toaletten är det mycket viktigt att du fäller ner locket, annars riskerar bakterierna från toaletten att spridas i upp till två meter från skålen. Det betyder att de kan hamna på handdukar och annan inredning i badrummet.

Glöm inte knapparna

Några av de ställen i badrummet som samlar på sig mest bakterier är spolknappen och ljusknappen. Var därför extra noga med att torka av dem när du städar men gärna oftare.

Byt ut det du använder

Även om man fäller ner locket och är noga med städningen så kommer ändå bakterier att spridas i badrummet. Du måste därför byta ut och tvätta sådant som tandborste, handdukar och toaborste. Toaborste och tandborste skall bytas minst var tredje månad, gärna oftare. handdukar skall egentligen bytas efter varje användning men för att ditt hem inte skall svämma över av tvätt kan du i alla fall försöka byta varje eller varannan dag. Duschdrapperiet skall tvättas i maskin minst en gång i veckan.

Förvara tandborsten säkert

Var noggrann med hur du förvarar din tandborste. Den skall vara inne i badrumsskåpet där det inte blir fuktigt. Om tandborsten förvaras i ett särskilt fodral är risken stor att det blir fuktigt där inne och att det medför en ökad bakterietillväxt.

Inred ett lättstädat badrum

Om man tänker efter ordentligt innan man renoverar sitt badrum och inte bara utgår från vad man tycker är snyggt så kan man spara mycket tid och kraft på städning. Ett lättstädat badrum gör att du oftare städar och att du kommer åt där det gärna samlas bakterier och smuts.

  • Vägghängd toalett - Med en vägghängd toalett och handfat blir det lättare för dig att rengöra under. Skippa badrumsinredning med halvkorta ben som gör att du inte kommer in med dammsugaren under. Samma sak gäller med badkarsfötter, de är i sådana fall bättre att kakla in.

  • Dold förvaring - Även om man kan tycka det är snyggt med öppna hyllor så är det varken särskilt praktiskt eller hygieniskt att ha det i ett badrum. Som vi berättat sprider sig bakterier gärna runt i badrum. Att förvara dina saker bakom en skåpdörr eller i en stängd låda gör att det blir mer skyddade.

  • Undvik onödiga lister och kanter - Låt badrumsinredningen vara minimalistisk och undvik lister, falsningar och dekorationer på dörrar och skåp. Annars får du vara beredd på att torka av dem minst en gång i veckan.

  • Satsa på rörelsesensorer - Ju mindre punkter som du och andra behöver röra i ditt badrum, desto bättre. Installera därför rörelsesensorer där de största bakteriehärdarna brukar vara, nämligen på ljusknappen, spolknappen, tvålpumpen och kranen. Alla dessa går att koppla till en rörelsesensor vilket göra att städningen inte behöver bli lika rigorös varje gång.

Vi har lång erfarenhet av badrumsrenovering och kan skapa ditt drömbadrum
7 Jun 2022