Rengöra duschkabin – en guide

Så rengör du din duschkabin

Med tiden kommer en duschkabin kännas ofräsch om den inte rengörs ordentligt. Smuts och lager av kalk samlas – men tack och lov är det inte jättesvårt att rengöra en duschkabin.

Här går vi igenom vad som krävs för att en duschkabin ska bli riktigt ren och fräsch

Vi börjar med glaset. Den främsta boven här är det kalk som finns i vattnet och som med tiden lägger sig som en hinna på glaset. Bäst är att alltid dra en duschskrapa över glaset efter varje dusch för att kalket inte ska hinna lagras och fastna. När du rengör glas i en dusch är ättika ett mycket bra rengöringsmedel.

Använd rätt typ av rengöringsmedel

Är väggarna smutsiga får hela duschkabinen en ofräsch känsla. Här är det bäst att använda ett rengöringsmedel som är anpassat för användning i våtrum. Spraya på det och låt det sitta i ungefär en halvtimme innan du torkar bort.

Använd en borste för att skrubba i eventuella fogar. Vill du komma åt i små utrymmen fungerar det bra med en tandborste.

Vilket rengöringsmedel som passar bäst beror på vilken typ av vägg du har. För starka medel kan skapa frätskador, särskilt om det handlar om kakelväggar. 

Ättika ett klassiskt husmorsknep

Som sagt, ättika är ett effektivt gammalt husmorsknep när det handlar om rengörning. Allra effektivast blir det om du blandar det med diskmedel, där du blandar lika mycket flytande diskmedel med uppvärmd 12-procentig ättika. Gnugga sedan bort smutsen med denna blandning och en ren och mjuk svamp.

Det är inte helt ovanligt att det uppstår mögel i duschen. Detta går ofta att ta bort genom att gnugga med ett bra rengöringsmedel, men det betyder sällan att möglet är borta för alltid. Mögel uppstår nämligen på grund av dålig ventilation och riskerar att komma tillbaka om inte den dåliga ventilationen åtgärdas. Att öppna fönstret när du duschar kan vara en hjälp på vägen.

Tvätta draperiet på hög värme

Har du ett duschdraperi i plast? Det enklaste sättet att rengöra det är att lägga det i tvättmaskinen med bakpulver, tvättmedel och några handdukar. Kör sedan på hög temperatur.

Vill du att din duschkabin ska hålla sig ren är det givetvis också viktigt att du underhåller den vartefter. En bra åtgärd är att torka duschväggen varje gång du använt kabinen. Ett annat bra tips är att skölja av duschkabinens väggar med kallt vatten efter duschningen.

Om din duschkabin ska överleva länge är det också bra att då och då byta ut duschlisterna. De slits med tiden och är enkla att byta ut.

Kompletta badrumsrenoveringar som höjer värdet på huset.
14 Mar 2022