Snygga duschdraperier i hållbara material

Duschdraperier får gärna vara praktiska, men är ofta ett blickfång och en viktig inredningsdetalj - ett enkelt och hållbart sätt att förnya ditt badrum.

Välj ett snyggt duschdraperi i ett hållbart material

För den som är ute efter ett nytt duschdraperi finns ett antal saker att tänka på. Med hållbarhet i åtanke, vare sig det gäller slitage eller miljöpåverkan, finns det olika faktorer som spelar in.

“Duschdraperier i naturfiber är hållbara, miljövänliga och ett snyggt inslag i badrummet.”

Rengöringsmöjligheterna kan vara en viktig aspekt för den som vill slippa byta ut sitt duschdraperi alltför ofta i onödan.

Polyester är slitstarkt och kan maskintvättas

De vanligaste materialen vid tillverkning av duschdraperier är plast och polyester. Polyester är ett syntetmaterial som framställs av olja, en icke förnybar råvara, och är därför inte en miljövänlig textil i sig. Den går däremot att återvinna, med mycket mindre miljöpåverkan än vid nytillverkning. En praktisk fördel med polyester är att det är slitstarkt och går att tvätta i maskin.

Vid maskintvätt släpper dock materialet ifrån sig små partiklar som inte fångas upp av våra reningsverk och därför läcker ut i haven där de äts upp av djurplankton och blir en del av näringskedjan. “I dagsläget finns inte fullgod forskning för att säkert säga hur stor del av havens mikroplaster som kommer från textil”, men för att ta det säkra före det osäkra rekommenderas att tvätta den här typen av syntetmaterial så sällan som möjligt, alternativt att vid tvätt använda sig av en så kallad Guppy Bag som förhindrar att plastpartiklar tar sig ut i avloppet.

Farlig och ofarlig plast

De plaster som oftast används vid tillverkning av duschdraperier är PVC (Polyvinylklorid, eller vinyl), och på senare tid i viss utsträckning det mer miljövänliga alternativet EVA (Etenvinylacetat). PVC tillverkas av vinylklorid som är cancerframkallande och klassas som en farlig kemikalie av Naturskyddsföreningen.

snygga duschdraperier i hållbara material

EVA är en ofarlig typ av plast, såvida inte farliga ämnen som till exempel flamskyddsämnen har tillsatts, vilket bland annat sker vid tillverkning av elektronikprodukter. PVC är fortfarande vanligast, så håll utkik efter duschdraperier i EVA eller återvunnen polyester om du vill ha ett vattenavstötande draperi och samtidigt värnar om miljön.

Duschdraperi i naturfiber - snyggt och hållbart

Ett duschdraperi i naturfiber är sällan vattentätt, men i gengäld tvättbart och mer miljövänligt att byta ut. Se bara till att lämna draperiet så utbrett som möjligt efter duschen, det är både mer hygieniskt och kan se trevligt ut!

Hållbara material

För att avgöra ett materials hållbarhet måste man hålla ett antal saker i åtanke samtidigt.
Naturliga fibrer som bomull eller lin går att framställa på miljövänliga sätt, men beroende på vad de används till är saker som slitstyrka och användningsfrekvens inte oväsentliga.

Ett par strumpor i ren bomull slits ut mycket snabbare än ett par som innehåller en viss procent syntet. Ett duschdraperis hållbarhet beror mycket på hur det sköts om - om det hålls rent och om det får torka upp mellan användningarna. Sammanfattningsvis är det alltid en bra idé att välja ett duschdraperi som du tror att du kommer att trivas med under lång tid, så ta god tid på dig när du väljer!


Liknande artiklar

Stylingtips för badrummet

Svartvitt badrum - inredningstips

Badrumsskåp under handfat

Kompletta badrumsrenoveringar som höjer värdet på huset
2 Oct 2020