Det kan vara svårt att komma ihåg att rengöra badkaret med jämna mellanrum. Dock är det väldigt viktigt för helhetskänslan i badrummet. Här kommer några tips
Rengöra badkar
Badrummet är en plats där vi sköter vår hygien, och för att kunna sköta den måste vi också se till att badrummet är en hygienisk plats. Detta innefattar noggrann och regelbunden rengöring, inte bara av synliga utan också osynliga ytor. När vi tvättar oss släpper vi ifrån oss smuts, hår och hudavlagringar som fastnar på ytorna i badrummet liksom i avloppsrör och golvbrunnar. Utan regelbunden städning blir ett badrum snabbt väldigt smutsigt.
”Ett badrum kräver noggrann och regelbunden städning för att förbli en plats där vi kan sköta vår hygien”
Inte minst gäller detta badkaret. Oavsett om vi främst använder badkaret för att bada i eller stå i när vi duschar, fastnar smuts lätt på emaljen och bildar avlagringar. Hår och tvålrester följer med ner i avloppet och en del fastnar i vattenlåset. Om det finns ett mellanrum mellan badkaret och väggen är det också lätt att vatten rinner ner i glipan och för med sig smuts. Kort sagt – ett badrum kräver noggrann och regelbunden städning för att förbli en plats där vi kan sköta vår hygien.
Ingen anledning att använda miljöfarliga produkter
Om vi fortsätter att koncentrera oss på badkaret och vad som krävs för att hålla det rent och fräscht, så är regelbunden skrubbning ett måste. Här måste vi poängtera att badrumsstädning inte alls behöver innefatta miljöfarliga, speciella städprodukter som sägs vara det enda rätta för både det ena och det andra. Vanlig miljömärkt gul eller grön såpa räcker alldeles utmärkt för att tvätta av ett badkar och få det att kännas rent och fräscht. Speciellt hårdnackade avlagringar kan lätt lösas upp genom att man blandar lite ättika med ljummet vatten och gnuggar på fläcken.
Glöm inte att torka av även blandare och badkarskanter. Även utvändigt kan badkaret behöva tvättas av då och då. Ett annat bra tips är att med jämna mellanrum ta med en dammtrasa in när badkaret är torrt och torka bort damm från alla ytor. Mycket av den smuts som bildas i ett badrum är just damm som binds av fukten och klumpar ihop sig och även följer med ner i avloppet.
Under badkaret
Har du ett badkar med avtagbar front eller ett badkar som står på ben kommer det så klart in smuts även under badkaret. Där är det lätt att glömma bort att städa, så i värsta fall har rätt mycket smuts samlats där. Finns mycket synlig smuts kan man börja med att torka av golvet under badkaret med hushållspapper, därefter kan man finrengöra med såpa.
Extra mycket smuts blir det under badkaret om man har ett mellanrum mellan badkaret och väggen. Har man det kan det vara läge att fundera över om man ska flytta in badkaret mot väggen. Blir det då en större glipa någon annanstans kan denna täckas för med till exempel en kaklad kant eller hylla, som dessutom fungerar som uppställningsplats för schampo och dylikt.
Att rengöra golvbrunnen
Ibland blir det helt stopp i golvbrunnen, om för mycket hår och smuts har samlats där utan att man gjort rent. Då får man lyfta av brunnslocket, ta upp vattenlåset och rengöra det för hand. Det är smutsigt och luktar illa, men det måste göras. Vill man undvika stopp kan man då och då spola avloppet med ljummet vatten blandat med lite bakpulver, det brukar kunna rensa upp bra.
Byta packning på badkarsblandaren
Till de lite mer avancerade hushållssysslorna i ett badrum hör att byta packning i badkarsblandaren, vilket måste göras med jämna mellanrum. En droppande badkarskran är irriterande och dessutom energislösande. Alla packningar slits ut efter en viss tid. Om du går till järnhandeln eller ett byggvaruhus och uppger vad du har för blandarmodell kan de hjälpa dig att ta fram rätt packning. Du kan även ta med dig den gamla packningen.
För att byta packning behöver du egentligen bara en skiftnyckel. Beroende på vad du har för blandarmodell går det till lite olika, men för de flesta modeller finns tydliga instruktioner på nätet både som PDF:er och på YouTube. Det är oftast inte särskilt komplicerat att byta packning på en badkarsblandare, är du någorlunda händig klarar du det lätt. Men kom ihåg att stänga av vattnet först! Detta görs oftast med hjälp en ballofix, ett litet vrede på rören som går till blandaren.
Andra inlägg
- Alternativ till varmvattenberedare
- Sätta upp tavlor på kakelvägg i badrummet – tips och råd
- Dålig lukt från golvbrunn – åtgärder och orsaker
- Välj rätt villaförsäkring
- Byta bastuaggregat – en guide
- Duschdraperi eller duschkabin?
- Rensa, laga eller byta ut vattenlås under handfat
- Bli av med svartmögel i badrummet
- Tips på bra avfuktare till lägenhet
- Inbyggda fuktsensorer – så fungerar det