Bastu i lägenheten? Är det ens möjligt? Eller tillåtet? För många kan en bastu i lägenheten låta konstigt och inte riktigt seriöst, men faktum är att det går utmärkt att ha en bastu i en normalstor lägenhet. I vårt östra grannland är det som bekant populärt med sauna, och många finländare har faktiskt en bastu i sin lägenhet.
När man bygger en bastu i lägenheten kan man välja mellan att bygga en bastu på plats, eller att köpa en fristående bastu som ställs in i badrummet.
Inget som skadar fastigheten
Det är såklart viktigt att man sörjer för god ventilation vid bastubadande och att tätskiktet i badrummet bibehålls och anpassas för bastun, men annars är en bastu ingenting som har någon åverkan på huset. En vedeldad bastu är naturligtvis ingenting att tänka på utan det är elaggregat som gäller.
Eftersom bastu i lägenheten än så länge är en såpass ovanlig företeelse i Sverige är det alltid bra att ta upp saken med bostadsrättsföreningen innan du bygger din bastu, annars riskerar du att ha att göra med en rasande styrelse som kräver att du återställer badrummet till originalskick och drar dig inför tingsrätten (OBS! true story) men egentligen finns det ingenting som talar för att det skulle vara otillåtet med en lägenhetsbastu.
Du bör också se till att du anlitar professionell hjälp, som vid alla arbeten i våtrum.
Platsbyggd bastu
En platsbyggd bastu gör att du har full kontroll över din bastus utseende och kapacitet. Du kan utnyttja rummets dimensioner för att maximera ytan och du kan välja vilka material du vill. En platsbyggd bastu kräver dock att du bryter badrummets tätskikt för att fästa den i husstommen och ordna med avrinning och ventilation. Det kan därför vara lämpligt att bygga en bastu på plats i samband med att du ändå gör en hel badrumsrenovering.
En platsbyggd bastu i lägenheten kräver att du tar fram ritningar, antingen själv eller med en arkitekt eller byggfirma (vi hjälper gärna till!), och köper in aggregat och ventilationsanordningar. Här finns många alternativ att välja bland, från IR-system som inte ger så höga temperaturer till ordentliga elaggregat som ger riktigt bra kräm.
Du bör absolut anlita hantverkare med våtrumsbehörighet för bastubyggandet och elen måste enligt lag dras av behörig elinstallatör. Om allt görs enligt regelverket och på fackmannamässigt vis kommer ingen att kunna ha något att anmärka på din bastu.
Fristående bastu
Om man inte vill bryta tätskiktet eller göra någon större inverkan på badrummet finns ett stort utbud av fristående bastur på marknaden. En fristående bastu är en sorts bastuskåp som köps in som byggsats och sen monteras ihop på plats. De minsta modellerna tar inte mer plats än ett badkar, de största kan enkelt bereda plats för fyra personer.
Det finns många exklusiva bastuskåp, bastur som fälls ut med teleskopliknande väggar och knappt tar någon plats alls när de är hopfällda, bastur med total kontroll över temperatur och luftfuktighet osv.
En fristående bastu kan byggas ihop själv av en händig person, men kom ihåg att anlita en behörig elinstallatör.
Ångbastu
En sorts mellanting mellan bastuskåp och duschkabin är ångbastun, som blivit alltmer populär i svenska hem. Ångbastun ser till utseendet ut som en större duschkabin, och fungerar även till vardags som en sådan med duschhandtag, blandare etc, men har även en ångfunktion och en liten avsats att sitta på. En lyxig detalj i badrummet som verkligen höjer livskvaliteten under långa och mörka vintrar och ger den där äkta spa-känslan.
Ventilation
Det är naturligtvis viktigt att ventilationen är god när man ska basta i badrummet. Ibland kan ventilationssystemet behöva förbättras med ett extra intag eller en elektrisk fläkt vid utsuget. Rådfråga alltid en expert innan du bygger din bastu och kolla vad du måste åtgärda kring ventilationen.
Vi på Badrumsfixaren har stor erfarenhet av ventilation i våtrum och hjälper dig gärna med frågor kring fläktsystem och annat.
Professionell hjälp
Det är alltid klokt att ta hjälp av auktoriserade hantverkare för arbeten i våtutrymmen. På Badrumsfixaren har vi all kompetens som behövs för att hjälpa dig bygga en bastu i badrummet. Vi kan hjälpa till med allt från design till fläkt- och elinstallation och vi lämnar alltid garanti och kvalitetsdokument efter utfört arbete.
Vi är en rekommenderad och mycket populär utförare av badrumsarbeten i Stockholm med omnejd och du är alltid välkommen att kontakta oss för rådgivning och gratis offert!
Andra inlägg
- Alternativ till varmvattenberedare
- Sätta upp tavlor på kakelvägg i badrummet – tips och råd
- Dålig lukt från golvbrunn – åtgärder och orsaker
- Välj rätt villaförsäkring
- Byta bastuaggregat – en guide
- Duschdraperi eller duschkabin?
- Rensa, laga eller byta ut vattenlås under handfat
- Bli av med svartmögel i badrummet
- Tips på bra avfuktare till lägenhet
- Inbyggda fuktsensorer – så fungerar det