Takduschar är den senaste stora trenden inom badrumsdesign. Det är lätt att förstå varför; en takdusch ger en lyxig och omslutande upplevelse och det är lätt att blunda och tänka att man står under ett varmt strilande vattenfall i tropikerna. Hemligheten med takduschen är de stora duschhuvudena som blandar luft och vatten och gör att vattnet kommer ut som regndroppar snarare än att strila ner som på en vanlig dusch. Detta gör dock också att det i regel tar lite längre tid att tvätta ur schampo och få bort tvål från kroppen, så för stressiga morgnar när man bara vill bli ren fort är det alltid bra om man förutom takduschen även har en handdusch att komplettera med. De flesta takduschset kommer därför med en kompletterande handdusch.
”Har du ett badkar är det i sig inget hinder för att skaffa en takdusch. Många takduschar är speciellt utformade för att kombineras med badkarsblandare och handdusch”
Många ser, när de tänker på en takdusch, en fristående konstruktion i ett hörn av badrummet. Men så behöver det inte alls se ut. Har du ett badkar är det i sig inget hinder för att skaffa en takdusch. Många takduschar är speciellt utformade för att kombineras med badkarsblandare och handdusch. Dock är det alltid viktigt att du mäter dimensionerna på ditt badrum och takduschen du är intresserad av, för att säkerställa att duschen går att montera En takdusch kräver sin höjd, men det är också viktigt att den sticker ut tillräckligt från väggen för att nå in i badkaret där du står.
Takduschens utformning
En takdusch har ett stort, ofta runt, duschhuvud som sprider vattnet så att det kommer ut som strålar. Takduschen har ingen slang som ett handhållet duschmunstycke, utan vattnet leds upp via själva ställningen, som leds upp från blandaren. På ställningen kan sitta till exempel en tvålkopp eller ett reglerbart stativ för handdusch. Vattnet leds mellan badkar, handdusch och takdusch med hjälp av en omskiftare, som ibland sitter för sig själv och ibland är integrerad i själva blandaren där man reglerar kall- och varmvatten.
Det finns också takduschar som är helt integrerade i väggen. Alla rör går bakom kaklet och den synliga delen av takduschen sticker bara ut från väggen. Detta är en minimalistisk lösning för den som endast vill ha en takdusch, och inte att rekommendera för den som vill ha en takdusch i sitt badkar.
Design eller komfort?
Takduschar finns i de mest lyxiga utföranden. De dyrare modellerna ser snygga ut, och håller ofta bra kvalitet, men det är för den skull inte säkert att de också är de skönaste. Det kan vara svårt att avgöra vilken sorts duschhuvud man själv föredrar genom att bara titta på dem, men generellt kan sägas att de bör vara minst 15 cm, gärna 20 cm, breda för att helt kunna täcka kroppen vid dusch. Annorlunda former på duschhuvudet är i sig inget recept på en skönare dusch, den vanliga runda formen duger i de flesta fall bra.
Metall eller plast spelar i regel inte heller någon roll för själva duschupplevelsen, men metall håller så klart bäst i längden och ser snyggare ut. Takduschar i metall är ofta gjorda i kromad mässing, medan plastduschar oftast är tillverkade i någon typ av PVC.
Mät ditt badrum
Innan du köper din handdusch bör du ha mätt ditt badrum och kontrollerat att den får plats. Om vi ska hjälpa dig med installationen, prata gärna med oss innan så kan vi hjälpa dig att avgöra om takduschen kommer att få plats ovanför ditt badkar. Se också till att du väljer en modell som har en medföljande handdusch. På så sätt får du en mångsidig, praktisk och bekväm dusch- och badplats i ditt badrum!
Andra inlägg
- Alternativ till varmvattenberedare
- Sätta upp tavlor på kakelvägg i badrummet – tips och råd
- Dålig lukt från golvbrunn – åtgärder och orsaker
- Välj rätt villaförsäkring
- Byta bastuaggregat – en guide
- Duschdraperi eller duschkabin?
- Rensa, laga eller byta ut vattenlås under handfat
- Bli av med svartmögel i badrummet
- Tips på bra avfuktare till lägenhet
- Inbyggda fuktsensorer – så fungerar det