Förbered dig inför badrumsrenoveringen

När du har bestämt dig för att beställa en badrumsrenovering finns det en del saker som du kan förbereda för att processen ska bli enkel och för att du ska få ett slutresultat som du blir riktigt nöjd med. Här listar vi några av våra bästa tips.

Design och funktion som hänger ihop i det nya badrummet

Det första steget du bör ta innan själva renoveringen av badrummet sätter igång är givetvis att ta fram en passande design, välja material och de förvaringsmöbler som ska installeras.

Badrum byggs ofta på trånga ytor, så det gäller att utnyttja utrymmet maximalt. Några tips för att öka förvaringsutrymmet kan vara att installera badrumsmöbler med skåp eller hyllor i fullhöjd eller att bygga in nischer i väggarna.

Även om du har gott om utrymme till förfogande så finns det smarta lösningar som gör vardagen i ditt badrum enklare, så ta en titt på vad marknaden har att erbjuda.

Vi föreslår även att du tar en titt på sånt som för några år sedan ansågs vara riktiga lyxartiklar. En ångdusch eller ett bubbelbadkar kostar faktiskt inte så många tusenlappar extra, så de kan vara värda att investera i när du ändå bygger om badrummet.

Fundera över hur du vill använda ditt badrum och vilken känsla det ska ge. Vissa älskar att ha det ljust och luftigt medan andra hellre vill ha känslan av ett lyxhotell med exklusiva badrumsmöbler i mörkt trä och en granitbänk för tvättställen.

Det hela handlar givetvis om personlig smak, men tänk på att välja material som håller för några år framåt. Det supertrendiga mönstrade kaklet kanske inte alls faller dig i smaken om några få år. Försök att välja design som verkligen håller.

Gällande planeringen av ytorna föreslår vi att du tar hjälp av ett proffs. En erfaren badrumsdesigner har öga för att hitta mer utrymme än du trodde fanns i ditt lilla badrum och känner även till vad som finns tillgängligt på marknaden i form av kakel, klinkers, armaturer, porslin och badrumsmöbler. Det finns så mycket mer än vad du hittar på den vanliga byggmarknaden och du får klart bättre kvalitet för pengarna.

Belysning och vägguttag

Det är inte bara kakel, badrumsporslin och badrumsmöbler som ska med i planeringen. Det är även viktigt att tänka igenom var belysning och vägguttag ska placeras. Se till att fundera över vad som kan vara praktiskt så att du inte bygger ett helt nytt badrum för att upptäcka att det saknas uttag för hårtorken eller eltandborsten på bra avstånd från handfatet eller spegeln. Att installera dessa i efterhand är mycket svårare än att ta med dem i planeringen redan från början.

Bra belysning är A och O i ett badrum. Välj gärna LED-belysning för att spara ström och dimmers för att kunna anpassa styrkan. På morgonen när man förbereder sig för dagen kan det behövas starka lampor för att man ska se ordentligt, medan det på en mörk vinterkväll kan vara skönt att sänka belysningen och krypa ner i ett varmt bad. Dela gärna upp belysningen i olika slingor så att du inte behöver tända och släcka allt samtidigt. Det finns många spännande lösningar för belysning idag där man kan få växlande färg eller ljusstyrka utefter humör.

Behöver huset ett stambyte?

När designen väl är klar och det är dags att beställa arbetet kan det vara bra att fundera över om det behövs ett stambyte eller relining av rören. En badrumsrenovering är det perfekta tillfället för att uträtta denna typ av jobb då rören friläggs när de gamla ytskikten tas bort. Därför rekommenderar vi att det beställs samtidigt så att arbetet kan koordineras mellan dem som gör jobbet.

Redo för hantverkarna

Innan hantverkarna kommer för att sätta igång med renoveringen kan du underlätta jobbet genom att tömma hela badrummet. Ska de gamla badrumsmöblerna sparas är det bäst om du ställer dem i ett annat rum. Fastbyggda hyllor eller skåp som ska slängas kan du givetvis lämna kvar.

Se till att det finns eluttag i nära anslutning till badrummet för att kunna koppla in elverktyg och om du har möjlighet uppskattas det om det finns ett ytterligare rum eller en skyddad yta utomhus där smutsiga arbeten såsom tillskärning av kakelplattor kan utföras.

Har du bockat av alla dessa punkter är du mer än redo för din badrumsrenovering.

 

Vi har lång erfarenhet av badrumsrenovering och kan skapa ditt drömbadrum

 

16 Aug 2017