Laga skador i handfat eller badkar med emaljlack

Hur hög kvalitet ditt handfat än håller är sprickor svåra att helt undvika över tid, men många mindre sprickor går att laga med emaljlack.

Att laga sprickor med emaljlack är relativt enkelt

Sprickor i handfat och badkar uppkommer ibland genom att du tappar något hårt eller vasst som orsakar en ytskada, men ofta dyker tyvärr repor och små sprickor upp över tid även på slitstarka ytor. Handfat är ofta tillverkade av porslin som är ett känsligt material.

laga spricka i handfat

Att byta ut ett handfat kan dock bli ganska kostsamt, och känns ofta bättre att göra i samband med en mer genomgående förnyelse av badrummet. I jämförelse är lite hemmafix med hjälp av emaljlack en billig och ofta effektiv lösning som kan vara värd att prova.

Hur fungerar emaljlack

Emaljlack är ett bättringslack som till exempel används för ytskador på ytor av emalj, porslin eller keramik, som spisar, badkar och handfat. Lacken bildar en så gott som osynlig fog och döljer skadan effektivt. Resultatet blir motståndskraftigt mot vatten, olja, bensin, utspädda syror och svagt basiska kemikalier. Lacken är oftast vit, men finns i olika färger.

Det går även att få tag på transparent emaljlack som du sedan kan blanda med högglansfärg för att få till den nyans du är ute efter.

Såhär lagar du en spricka i ditt handfat eller badkar:

  • Det är viktigt att rengöra ytan noggrant innan lacket appliceras. Använd ett rengöringsmedel som är effektivt mot fett och gnugga försiktigt bort eventuell smuts eller beläggning. Se upp så att du inte gnuggar för hårt och på så vis förvärrar skadan du vill åtgärda. Torka torrt med en ren och mjuk handduk.

  • När ytan är ren, torr och fri från smuts och fett preparerar du emaljlacken enligt tillverkarens instruktioner, som brukar stå på förpackningen. OBS! Olja från din hud kan påverka lackens egenskaper, så se till att inte vidröra sprickan med fingrarna efter rengöring.

  • Börja med att applicera en liten mängd lack över sprickan. Beroende på hur djup sprickan är kan du försöka fylla tomrummet. Om det är ett hack du vill laga kan det vara bra att vänta över natt så att lacket hinner torka ordentligt innan du fyller på.

  • När sprickan är fylld, överlappa den något med lack för att vara säker på att kunna få till en jämn och slät yta.

  • Skrapa försiktigt bort överflödigt lack med ett rakblad så att ytan blir jämn och fin.
    Låt sedan den reparerade sprickan torka ifred enligt tillverkarens instruktioner, det brukar handla om minst 24 timmar.
  • Repetera vid behov, men vänta som sagt i minst 24 timmar innan du ger dig på skadan med mer lack

Prisvärt och miljövänligt

Att laga ytskador på emalj- och porslinsytor med emaljlack påminner lite om att måla naglarna med nagellack, och är faktiskt ganska kul. Lägg till känslan av tillfredsställelse som kommer med att ha lagat något på egen hand istället för att köpa nytt. Att själv laga mindre sprickor i handfat och badkar med hjälp av emaljlack är ett prisvärt och miljövänligt sätt att öka din badrumsinrednings livslängd.


Liknande artiklar

Tips på miljövänliga och hållbara material till badrummet

Renovera badrummet med liten budget | Spartips

Byta duschmunstycke | Tips och inspiration

Kompletta badrumsrenoveringar som höjer värdet på huset
2 Sep 2020