Rengöra fogarna i badrummet

Hur gör man bäst för att rengöra fogarna i badrummet? Fogarna i badrummet blir väldigt hårt ansatta av fukt, detta som en följd av miljön i badrummet. Du duschar varmt - det bildas en fukt som slutligen sätter sig på fogar och kakel.

Detta är både naturligt och logiskt. I en fuktig miljö så trivs svartmögel och andra otrevliga organismer och det är framförallt dessa som syns på fogarna. Detta i form av små svarta prickar. Har du en vit fog så syns det väldigt tydligt och det skapar en miljö som känns väldigt ofräsch. Frågan är om det är möjligt att rengöra fogarna i badrummet? Självklart!

Det första man ska tänka på handlar inte om vilka produkter, redskap eller övriga hjälpmedel man använder för att göra rent. Det handlar istället om vilken frekvens man har gällande rengöringen av fogarna. För många så sker detta i absolut sista sekund. Man väljer att rengöra först då exempelvis svartmöglet uppkommit en masse snarare än att göra det till en mer regelbunden vana.

Har svartmögel bildats - vilket obönhörligen kommer att ske - så gör man bäst i agera förr snarare än senare. Det skapar bättre förutsättningar att verkligen få rena fogar och det kommer att kräva mindre ansträngning.

Använd ättika - det tar effektivt bort både mögel och smuts

Gällande produkter så behövs det inga starka sådana och du behöver definitivt inte gå till butiken i syfte att köpa en massa starka, dyra kemikalier eller rengöringsmedel. Faktum är att du förmodligen har det enda som krävs hemma redan - i ditt skafferi. Ättika är nämligen det ultimata rengöringsmedlet mot just svartmögel och för att få rena fogar.

Det som du ska göra är att ta en sprayflaska och blanda hälften vatten och hälften ättika i denna. Därefter så är det bara att spraya över kaklet i allmänhet och över fogarna i synnerhet, låta detta dra en stund och därefter sätta igång och gnugga rent. Lämpligen med hjälp av en tvättsvamp.

Har du svårt att komma åt fogarna så kan du använda dig av en tandborste - som du sedan kasserar. Tänk dock på att inte gnugga för hårt. Fogarna ska bli rena, de ska inte gå sönder.

Gör rengörandet av fogarna i badrummet till en god vana

Det viktigaste är att du är medveten om två saker. Dina fogar i badrummet kommer att bli smutsiga och drabbas av angrepp från svartmögel. Det är upp till dig att lindra detta. Genom att agera preventivt så kommer du hela tiden att få ett rent badrum och där din egen ansträngning blir minimal för att nå detta.

Tipset är att ha en flaska med hälften vatten/hälften ättika stående inne i duschutrymmet och att avsluta varje dusch med att spraya lite av lösningen över fogar, kakel och eventuellt duschglas. Det kommer att göra en stor skillnad och där du slipper de mer ansträngande insatserna då det, nästan, blivit för sent att få rent.

I värsta fall - bättra på fogarna

Om du skulle ha ett väldigt smutsigt badrum där fogarna ter sig omöjliga att få helt rena så finns det ett annat sätt att skapa mer fräschör. Detta i form av att köpa en relativt billig sak i form av en fogpenna. Dessa finns i svart, grått och vitt och är väldigt enkla att använda. Du fyller helt enkelt i dina vita - eller grå - fogar och täcker därmed över smutsen.

Prova först att göra rent med ättika. I nio fall av tio så fungerar den taktiken, men vissa fogar är så hårt angripna att det inte fungerar. Då får man ta till andra metoder och en fogpenna är här ofta den bästa lösningen.


Liknande artiklar

Renovera badrummet med liten budget | Spartips

Rengöring och skötsel av badkar

Skaffa smart förvaring i ditt badrum

Kompletta badrumsrenoveringar som höjer värdet på huset
18 Aug 2020